WTA Miami: Ajla Tomljanović nakon velike borbe u osmini finala poražena od Belgijke Flipkens

Ponedjeljak, 25. ožujka 2013. 19:53 Napisao/la  SC

WTA Miami, osmina finala: Kirsten Flipkens (Belgija, 30) - Ajla Tomljanović (Hrvatska, WC) 6:7 (6), 6:4, 6:3

Devetnaestogodišnja Zagrepčanka Ajla Tomljanović u potpunosti je opravdala povjerenje organizatora velikog WTA turnira u Miamiju koji su joj dali pozivnicu za nastup u glavnom turniru. Tomljanović je nanizala tri lijepe pobjede, a zatim je namučila i Belgijku Kirsten Flipkens koja je kolo ranije protiv Petre Kvitove slavila u tri seta. Iskusna Belgijanka koju su tamošnji mediji vidjeli kao nasljednicu Justine Henin i Kim Clijsters slavila je u tri seta, no Tomljanović je cijelim tijekom susreta bila ravnopravan protivnik i pošteno je namučila Flipkens.

Ajla je odlično ušla u meč, bez imalo respekta prema 30. nositeljici i igračici koja je u prvom i trećem setu u trećem kolu pregazila Kvitovu, odmah je napravila break i pokazala da neće biti lagan zalogaj. Na žalost nije dugo zadržala prednost, Flipkens je odmah odgovorila i vratila se u set. Manji problemi javili su se kod 4:3 za Flipkens kada je Tomljanović dvostrukom servis pogreškom dala Belgijanki break loptu, međutim odlično je reagirala i s dva asa je izvukla gem. Do kraja potpuno izjednačenog seta obje igračice su uspjele zadržati svoj servis i otišlo se u tie-break. Tu je Tomljanović krenula odlično, povela je s 4:0, međutim nije zadržala tu razinu igre i Belgijka je odgovorila s pet poena u nizu. Prva do set lopte došla je Ajla koja je povela sa 6:5, nije ju iskoristila, ali zato je drugu kod 7:6 i nakon 53 minute igre uzela je prvi set u tie-breaku. Tomljanović je mogla biti itekako zadovoljna prvim setom, servis ju je dobro služio i to je bio ključ osvojenog seta. Iako Belgijanka ima solidan retern, Tomljanović se jako dobro držala što se i vidjelo po rezultatu. U dva navrata je gubila prednost, na početku meča i u 13. igri, ali je bila dovoljno psihički snažna da ne poklekne u samoj završnici.

Na startu drugog seta obje tenisačice su se suočile s problemima, Tomljanović se izvukla nakon što je propustila 40:15 i dala Flipkens break priliku, a zatim je Flipkens spašavala dvije break lopte na svom servisu. Postotak ubačaja prvog servisa kod Ajle je značajno pao u drugom setu i Flipkens je to iskoristila. Kod 2:2 je uspjela doći do 15:40, uspjela je Tomljanović napokon pogoditi prvi servis, ali joj to nije pomoglo i Belgijka je stigla do prednosti 3:2. Međutim jednako tako je i Flipkens u sljedećem gemu muku mučila sa servisom i odmah je kažnjena - 30:40 pa povratak Tomljanović u set. Na žalost, uslijedio je novi gubitak servisa, pa mala šansa u sljedećem gemu, ali Flipkens se odličnim servisom izvlači. Belgijka je na reternu kod 5:3 imala prve dvije set lopte kod 15:40, no tu je stala, ali je zato u sljedećem gemu ponovno imala 40:15 što ovaj put koristi i uzima drugi set sa 6:4.

Otišlo se u treći set gdje je Tomljanović vrlo brzo ušla u probleme. Kod 1:1 Flipkens je došla do 0:40 i takvu priliku nije ispustila. Uspjela je napraviti break i preuzeti kontrolu nad mečom. Kao i više puta ove sezone, Tomljanović je pokazala svoju borbenu stranu, nije se predavala i uspjela se vratiti iz ove teške situacije. Kod 3:2 je došla do 15:40, iskoristila drugu break loptu i poravnala na 3:3. Na žalost, nije uspjela ostati u tom ritmu, ponovno je Flipkens napravila break, a zatim u sljedećem gemu na servisu Tomljanović stigla je do prve meč lopte koju je odmah iskoristila.

WTA Miami, osmina finala: Kirsten Flipkens (Belgija, 30) - Ajla Tomljanović (Hrvatska, WC) 6:7(6), 6:4, 6:3

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.