Australian open: Viktorija Azarenka pobijedila Na Li, obranila titulu i prvo mjesto na svijetu

Subota, 26. siječnja 2013. 13:48 Napisao/la  SC

Finale: Viktorija Azarenka - Na Li 4:6, 6:4, 6:3

Prva tenisačica svijeta Bjeloruskinja Viktorija Azarenka obranila je naslov pobjednice prvog Grand Slam turnira sezone Australian Opena. Na Dan Australije ona je bila bolja od Kineskinje Na Li sa 4:6, 6:4, 6:3. Uoči ovog susreta Azarenka je vodila sa 5:4, s tim da je čak šest susreta odigrano u posljednje dvije godine a i tu je omjer na strani Bjeloruskinje koja je vodila sa 4:2. Jedini njihov dvoboj na Australian Openu odigran je 2011., a Kineskinja je slavila u tom meču rezultatom 6:3, 6:3 pa je ovo bio sjajan uzvrat nakon dvije godine.

Čak sedam breakova servisa zabilježile su finalistice u prvom setu, a jedan više (4-3) imala je Li. Odmah se započelo oštro, prvu šansu za oduzimanje servisa protivnici imala je Azarenka par minuta nakon početka meča te ju nije propustila iskoristiti. No, Li uzvraća istom mjerom već u drugom gemu, a nedugo potom bježi na 3:1. Odličnim returnom Bjeloruskinja je upisala 3:2 i pokušala sustići šestu igračicu svijeta u prvom setu, no Li u tim trenucima odigrava najbolje poteze u susretu i odgovara breakom za 4:2. Azarenka je za 5:3 konačno sačuvala svoj servis te u gemu iza kroz tri vezane break prilike došla u poziciju da produlji trajanje seta. To je i učinila, ali samo nakratko, pošto na servisu za povratak u set u ključnom trenutku pravi dvostruku pogrešku te stavlja Kineskinju u sjajnu poziciju za nastavak meča (6:4).

Tijek susreta na startu drugog seta usmjerila je ozljeda gležnja Li Na kod rezultata 3:1 u korist Azarenke. Kriza u igri Kineskinje trajala je do 4:2, nakon čega prvo grčevito zadržava svoj servis, a potom i breakom je izjednačila na 4:4. Prva tenisačica svijeta i braniteljica naslova u Melbourneu nije dugo čekala da ponovno iskorači pred Li koja od nezgodnog pada nešto ranije počinje raditi više grešaka u igri. Azarenka se iskupljuje za prvi set uspješno okončavši drugi, s dominantnim servisom na 5:4, nakon kojeg se ušlo u odlučujući set.

Treći set počinje već rutiniranim breakom Azarenke, a Kineskinja u tom trenutku dolazi do brojke 40 u neforsiranim pogreškama. Unatoč tome, uspijeva vratiti ispušteno i prije desetominutne pauze za vatromet sačuvati svoj servis za 2:1. Nesreća je iznova zadesila Li, koja spašavajući se od novog izvrtanja gležnja u padu udara glavom u podlogu i odlazi na još jedan medicinski time-out. Nakon breaka Azarenke u nastavku meč je ponudio još dosta uzbuđenja, no bez promjene rezultata koji je doveden do 6:3 poslije gotovo sata igre u zadnjem setu.

Bjeloruskinja će ovom pobjedom zadržati prvo mjesto na WTA ljestvici, što ne bi bio slučaj da nije obranila titulu. U meču koji je trajao dva sata i 40 minuta Azarenka je ubacila 78% prvog servisa, osvojila 54% poena na prvom te 38% na drugom servisu. S druge strane, Li je imala 48% poena na prvom te 42% na drugom, no prednjačila je u winnerima, kojih je skupila duplo više od svoje protivnice (36). Ipak, Kineskinja je imala 57 neforsiranih pogrešaka, dok je Azarenka 28 puta pogriješila. U break loptama također je u prednosti Li (18-12), no Bjeloruskinja je devet puta iskoristila svoju priliku za oduzimanje servisa, a Kineskinja sedam.

Australian Open, tenisačice, finale: Azarenka (Bjelorusija, 1) - Li (Kina, 6) 4:6, 6:4, 6:3

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.