Hrvatske rukometašice osigurale plasman na EP 2018 u Francuskoj

Subota, 02. lipnja 2018. 21:30 Napisao/la  SC
Hrvatske rukometašice osigurale plasman na EP 2018 u Francuskoj

 

Hrvatska ženska seniorska reprezentacija kvalificirala se na Europsko prvenstvo, koje će se od 29. studenog do 16. prosinca 2018. održati u Francuskoj i to nakon slavlja na Ukrajinom u posljednjoj utakmici kvalifikacija rezultatom 28:25.

Izabranice Nenada Šoštarića na europsku smotru plasirale su se s drugog mjesta u skupini 1 i na tom putu su slavile nad Švicarskom (32:28, 33:16), upisale po pobjedu (28:25) i poraz ( 22:26) od Ukrajine te dva puta izgubile od Norveške (25:32, 27:33).

Ždrijeb skupina za europsku smotru održat će se 12. lipnja u Parizu.

Dugo se čekao na prvi pogodaka u Vukovaru, a prve uspješne bivaju gošće. Nastavilo se borbeno, a do preokreta stiže se u desetoj minuti nakon obrane Ivane Kapitanović.

Tada Stela Posavec pronalazi rupu u ukrajinskoj obrani i zabija za 3:2.

Krenula je uzlazna putanja hrvatske reprezentacije i u tri minute su s još dva brza zgoditka pobjegle na +3. Zatražila je zbog toga ukrajinska klupa minutu odmora koja je očito dobro došla jer je Ukrajina krenula smanjivati zaostatak pa stigle na samo minus dva.

Igralo se tako gol za gol.

Malo je Hrvatska uz obrane Kapitanović i dobar napad pobjegla na +4, pa zbog grešaka opet omogućila Ukrajini da smanji na dva.

Na kraju su izabranice Nenada Šoštarića na odmor ipak otišle s + 3 nakon što sjajno iz polukontre zabija Maja Kožnjak.

Pomalo uspavano je Hrvatska krenula u nastavak susreta i nije šest minuet mogla pronaći put do protivničke mreže. Ukrajina je to dobro iskoristila a i povezala seriju 4-0 uz Olgu Perderij i te preokrenula na 16:15.

To je bilo drugo njihovo vodstvo na utakmice nakon onog u drugo minuti.

Napokon ukrajinsku mrežu trese Aneta Benko koja je bila sigurna s linije sedam metara i vraća utakmicu u egal.

A onda, prebacuje u višu brzinu Paula Posavec na lijevom krilu i sa svoja četiri uzastopna gola vraća navijačima osmjehe na lica i odvodi Hrvatsku na 20:18.

Nadovezala se s golovima i Aneta Benko i prednost Hrvatske iznosila je +4 što je natjeralo Ukrajinu na novi time-out.

No,koliko god su protivnice pokušavale ponovno slomiti Hrvatsku i uloviti priključak, toliko Hrvatice dobrom obranom nisu dopuštale, uglavnom zahvaljujući sjajnim reakcijama Kapitanović među vratnicama. Po posljednjem sučevu zvižduku Hrvatska je upisala slavlje 28:25 vrijedno plasmana na Euro.

Hrvatsku je do pobjede vodila Stela Posavec sa šest pogodaka, dok su po njih četiri upisale Paula Posavec i Larissa Kalaus.

Kod Ukrajine najefikasnija bila je Irina Glibko s osam zgoditaka, dok je u hrvatsku mrežu pet komada pospremila Irina Kompanjec.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.