Daria Obratov iz Splita postala prva hrvatska sanjkašica na jednim ZOI-ma

Utorak, 23. siječnja 2018. 18:35 Napisao/la  Ivan Jelić
Daria Obratov
Daria Obratov

Na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji u Pjončangu nastupit će 28-godišnja Splićanka Daria Obratov kao prva hrvatska sanjkašica koja je ispunila normu:

- Presretna sam zbog olimpijske norme, jer se time ostvario moj san. Do sada sam dva puta blia blizu plasmana na ZOI, ali sam u kvalifikacijama za Vancouver 2010. i za Soči 2014. ostajala ispod crte kao prva rezerva. Moj sadašnji plasman među 30 najboljih svjetskih sanjkašica ravan je čudu, jer meni je najbliža sanjkaška staza u Njemačkoj, koja je udaljena tisuću kilometara od Splita, riječi su Darije Obratov
.
Daria je apsolventica na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Prije sanjakanja bavila se rukometom, kao 14-godišnja djevojčica doživjela je tešku ozljedu koljena zbog koje je čeka osam puta morala na operacijski stol:

- Tijekom jednog od brojnih rehabilitacija kod dr. Vlaste Brozičević u Selcima upoznala sam se s Ivanom Šolom, bilo je to 2004. godine. On mi tom prigodom između ostalog rekao da je konstitucija mog tijela idealna za sanjakšicu. Kada sam to rekla mojim rodteljima oni su bili uvjereni da ću odustati kod prvog pada u sanjkaškoj školi, koju sam trebala proći da bi se uopće mogla spustiti niz bob stazu. Dogodilo se upravo obrnuto, nakon prvog spuštanja osjetila sam da je to sport za mene, a neuspjesi u kvalifikacijama za Vancouver i Soči samo su još više pojačali želju za nastupom na zimskim olimpijskim igrama.

Najviše trenira sa sanjkašicama iz Njemačke:

- Svi oni žele i hoće mi pomoći, ali ti nitko neće dati svoje sanjke jer pravo nastupa na igrama imaju po tri najbolje predstavnice iz osam zemalja i stoga nitko neće otkriti tajnu od kojih se materijala izgrađuju sanjke jer to sport u kojem desetinke sekunde odlučuju o plasmanu.

Zanimalo nas koje tko joj je trener:

- Trener mi je Amerikanac Duncan Kennedy, koji zna kako izraditi kvalitetne sanjke s dostupnim materijalima, ali na žalost zbog zdravstevnih problema neće moći biti sa mnom u Pjongčangu.

Kakav rezultat priželjkujete?

- Već sam se izborila za četiri vožnje i budem li sve odvozila kako znam i mogu, mogla bih ući i u TOP 20 što bi bio sjajan rezultat. Odgovara mi staza u Pjongčangu, na njoj sam bila 17. u Svjetskom kupu, kazala je prva hrvatska sanjkašica koja se plasirala na olimpijske igre.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.