SP KLASE RC44

Rovinj okupio svjetsku jedrilličarsku elitu

Utorak, 02. listopada 2012. 18:14 Napisao/la  Valentina Prokić

Vodeći u flotnom jedrenju je britanski Team Aqua za čijim je kormilom Novozelanđanin Cameron Appleton

Rovinj je, zahvaljujući Hrvatskom jedriličarskom savezu, Maistri i ACI marini još jednom, drugu godinu zaredom domaćin regate klase jednotrupaca RC44. Rovinjska regata peta je u ovogodišnjem touru, i ujedno je Svjetsko prvenstvo ove klase. Tako se na vezu u rovinjskoj ACI Marini našlo 15 brodova RC44 klase iz 20-tak zemalja sa oko 120 jedriličara.

Natjecanja počinju u srijedu match-raceom, odnosno dvobojskim jedrenjem u kojem svatko jedri protiv svakoga, a od četvrtka do nedjelje na rasporedu je 12 plovova u flotnom jedrenju. Vodeći u flotnom jedrenju je britanski Team Aqua za čijim je kormilom Novozelanđanin Cameron Appleton. Team Aqua je prošle godine pobjedio u Rovinju, a želja je ove godine zadržati čelnu poziciju.

- Drago mi je što smo se opet vratili u Rovinj. Prošle godine su vrijeme i uvjeti za jedrenje bili sjajni. Nadamo se da će tako biti i ovaj tjedan. Očekujem dobru regatu, svakodnevno na more osim nas izlazi 14 dobrih timova koje je teško pobijediti. No, nadamo se da možemo zadržati vodeću poziciju do kraja tjedna. Pritisak je uvijek tu, stvara ga vrijeme, što će drugi napraviti, što ćeš ti napraviti, rezultat... jednostavno on je dio cijele priče, rekao je Cameron Appleton.

Team Aqua trenutno je treći u poretku match-racea. Zanimljivo, Appleton je dva puta u svojoj karijeri bio član Team New Zealanda na America's Cupu te jednom K-Challengea, posade izazivača na Louis Vuitton Cupu. Pobjednik je RC44 toura iz 2007, a 2010. je pobijedio match-race prvenstvo.

Ruski Team Synergy vodeći je u poretku dvobojskog jedrenja. Ove godine se posadi kao kormilar priključio poznati jedriličar Ed Baird koji je dva puta bio član posade – osvajača America's Cupa, prvi puta kao trener Team New Zealanda 1995. i drugi puta 2007. kada je osvajač bio Alinghi. Prije pet godina Baird je proglašen svjetskim jedriličarom godine.

- Za moj tim svako je natjecanje bilo drugačije ove godine. Prvi smo u match-raceu i cilj nam je dobro jedriti i zadržati poziciju. Izazov je veliki jer ima puno talenata na ostalim brodovima. Kažu da će biti lagani vjetar do kraja tjedna, a on ti nekad daje puno vremena za razmišljati o idućoj stvari koju ćeš napraviti, a nekada o tome gdje si upravo pogriješio i kako stoje ostali timovi te što napraviti dalje. Ako ima sunca lagani vjetar i nije tako loš. Tek sam 36 sati u Rovinju, odradio sam jedan dobar trening na moru, pojeo dvije dobre večere i veselim se tjednu, rekao je Ed Baird čija je posada u flotnom jedrenju trenutno na sedmom mjestu.

Hrvatsku u RC44 klasi ove godine predstavljaju dva jedriličara, Riječanin Darko Hajdinjak i Zadranin Tomislav Bašić. Obojica jedre na ruskoj jedrilici Nika u miješanoj rusko-slovensko-hrvatsko-irskoj posadi. Bašić je kormilar, a Hajdinjak trimer. Team Nika je u sredini poretka.

- Zadovoljan sam što je Rovinj još jednom ugostio sve posade RC44 Toura. Prošle godine su se dokazali kao vrsni domaćini i organizatori. U uvjetima laganog vjetra greške se skupo plaćaju. Svaki detalj odlučuje i mora se dobro paziti. Sve je još jako otvoreno što se tiče rezultata pogotovo po laganom vjetru. Siguran sam da će biti vrlo promjenjivih rezultata, i u vrh će doći posade koje su najstrpljivije i najmirnije. Mi se nalazimo u sredini poretka, u Švedskoj smo pobjedili match-race, malo nam bolje leži. U uvjetima laganog vjetra, doza sreće postoji, tako da bi bio malo suzdržan po pitanju rezultata, rekao je Bašić.

Organizator Svjetskog prvenstva RC44 je Hrvatski jedriličarski savez uz pokroviteljstvo rovinjske Maistre.

 

- Zadovoljstvo je biti u ovakvom društvu. Ovdje je doista jedriličarska elita i poučeni iskustvom od prošle godine jamčimo vrhunski događaj i ove. Na nama je da odradimo logistički dio zajedno sa HJS-om i ACI-em . Ne bi trebalo biti problema, očekujem doista spektakularne dane, dodao je Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre. Tajnik HJS-a Ivo Jaić istaknuo je kako se nada da će Rovinj i iduće godine ugostiti jednu od regata RC44 Toura.

Start dvobojskog jedrenja zakazan je za srijedu u 11.30 sati.

 

 

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.