SP u plivanju: Katie Ledecky i Ruta Meilutyte vlasnice novih svjetskih rekorda

Nedjelja, 04. kolovoza 2013. 07:36 Napisao/la  SC

Amerikanka Katie Ledecky (800 m slobodno) i Litvanka Ruta Meilutyte (50 m prsno) postale vlasnice novih svjetskih rekorda sedmog dana plivačkih natjecanja.

Amerikanka Katie Ledecky izrasla je u junakinju Svjetskog prvenstva u plivanju u Barceloni: 16-godišnja Amerikanka u utrci na 800 metara slobodno osvojila je svoje četvrto zlato usto postavivši drugi svjetski rekord.

Ledecky je u finalu na 800 slobodno plivala 8:13.86 minuta, što je za 24 stotinke brže od dosadašnjeg rekorda Britanke Rebecce Adlington, postavljenog prije pet godina na OI u Pekingu. Ranije ovoga tjedna mlada je Amerikanka osvojila zlato uz novi svjetski rekord i na 1.500 slobodno, a najbrža je bila još i na 400 slobodno te je bila članica zlatne štafete na 4x200 slobodno.

Srebro je, kao i na 1.500 slobodno, osvojila Dankinja Lotte Friis s 8:16.32, a broncu Novozelanđanka Lauren Boyle s 8:18.58.

Litvanka Ruta Meilutyte, također 16-godišnjakinja, postavila novi svjetski rekord na 50 metara prsno u polufinalnoj utrci. Meilutyte je zadanu dionicu otplivala za 29.48 sekundi, što je za 30 stotinki brže od dosadašnjeg rekorda kojega je u jutarnjim kvalifikacijama postavila Ruskinja Julija Jefimova.

Ovo je drugi svjetski rekord kojega je postavila Meilutyte. Ona je ranije ovoga tjedna otplivala i najbrži rezultat svih vremena na 100 prsno.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.