U Zagrebu održan Trkački kamp START za osobe s amputacijom donjih ekstremiteta

Ponedjeljak, 27. svibnja 2019. 12:39 Napisao/la  SC
U Zagrebu održan Trkački kamp START za osobe s amputacijom donjih ekstremiteta

U organizaciji Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije prošloga vikenda održan je drugi po redu “Trkački kamp START.“

Riječ je o sportskoj manifestaciji tijekom koje je 15 osoba s amputacijom donjih ekstremiteta uz podršku multidisciplinarnog tima atletskih trenera, trkača, fizioterapeuta i ortopedskih tehničara imalo priliku učiti trčati.

Prvi je dan kampa održan u subotu u Atletskoj dvorani Zagreb na Zagrebačkom velesajmu, dok je nedjelja bila rezervirana za druženje i trening na zagrebačkom Jarunu uz poznatog hrvatskog kondicijskog trenera Marija Mlinarića.

- Odličan je osjećaj trčati sa suvremenim protezama. S nama su bili treneri koji su nam pomogli i svatko je od nas dao sve od sebe koliko je mogao. Imam samo riječi hvale za trkački kamp koji će zasigurno osvijestiti javnost o važnosti ovakvih inicijativa, rekao je Marijan Pervan, jedan od sudionika kampa.

Osnovni cilj kampa je poticanje osoba s amputacijom udova da budu tjelesno aktivne te isticanje važnosti edukacije atletskih trenera, ortopedskih tehničara i fizioterapeuta koji im u tome mogu pomoći.

Osobe s amputacijom svakodnevno se susreću s poteškoćama u ostvarivanju različitih prava, obrazovanju i osposobljavanju za rad, zapošljavanju, prostornim i komunikacijskim preprekama, stoga je važno senzibilizirati javnost, ali i donositelje politika o njihovim potrebama.

- Možemo biti samo ponosni što smo na Trkačkom kampu START ponovno okupili sudionike sa zaista inspirativnim pričama te zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da se njihovi trkački snovi ostvare. Ovom inicijativom želimo poručiti kako je tjelesna aktivnost potrebna svima i pokazati na koji način tehnologije, odnosno suvremena ortopedska pomagala, mogu omogućiti osobama s amputacijom da se uključe u zajednicu. Želimo apelirati na donositelje politika da konačno na listu ortopedskih pomagala uključe aktivna pomagala koja će omogućiti osobama s amputacijom da normalno funkcioniraju na poslu, u obitelji, sportu i u zajednici, kazala je predsjednica udruge i višestruko nagrađivana paraolimpijka Ana Sršen.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, uz podršku Gradskog ureda za sport i mlade, donaciju HEP-a i neizmjernu podršku Ottobocka i Bauerfeinda.

Kamp su među ostalima došli podržati otpravnik poslova Veleposlanstva Japana Kazumasa Miyazaki, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet, hrvatski paraolimpijac Ivan Katanušić i mnogi drugi.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.