Milka Milinović (1955-2017): Nakon teške bolesti preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka

Ponedjeljak, 12. lipnja 2017. 12:41 Napisao/la  SC

Prošle godine u Rio de Janeiru nastupila je na svojim desetim poslijednjim Paraolimpijskim igrama


U nedjelju, 11. lipnja,  u Rijeci je nakon kratke i teške bolesti iznenada preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković.

Milka Milinković rođena je 7. travnja 1955. godine u Sanskom Mostu. Nakon nezgode s 13 godina ostaje u invalidskim kolicima s dijagnozom paraplegije. Odlazi na rehabilitaciju u bolnicu u Kraljevici.

 Nakon rehabilitacije se zapošljava u Kraljevičkoj bolnici gdje će dočekati svoju zasluženu mirovinu. Milka je živjela punim plućima. Bila je neuništiva duha.

 U sportu, smijehu i pozitivnom pogledu na život pronašla je spas i nadu. Sreću.
 
 Ono što mnogim ljudima bez invaliditeta nije uspjevalo. Milka Milinković bila je hrvatska najtrofejnija paraolimpijka, vlasnica je zlatne, tri srebrene i četiri brončane paraolimpijske medalje.  
 
 Prošle godine u Rio de Janeiru nastupila je na svojim desetim poslijednjim Paraolimpijskim igrama.
 
 Prvi put na paraolimpijskim igrama nastupa 1972. u Heilderbergu. Vlasnica je  prve hrvatske medalje iz Barcelone 1992. godine, kada je uzela broncu u koplju. Bila joj je to i posljednja.
 
 Najuspješniji rezultat ostvarila je na paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine gdje je Milka uzela zlato u kugli, pritom postavivši svjetski i paraolimpijski rekord.

 Nama ostaje samo uspomena na vječno nasmijanu heroinu koja je govorila:
 
 - Ni jedna situacija nije toliko teška da se iż nje ne bi moglo izvući nešto lijepo!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.