SP u jedrenju klase RC44: Peninsula Petroleum poremetila poredak na vrhu, Nike imala slab dan

Nedjelja, 07. listopada 2012. 12:06 Napisao/la  Valentina Prokić

Bio je lošiji dan i sami se čudimo kako i što. Nismo imali tako loše starteve, ali očito nakon starta nismo mogli izboriti pravu poziciju, kaže Hajdinjak

Treći dan jedrenja na Svjetskom prvenstvu za klasu RC44 prošao je u znaku britanske posade Peninsula Petroleum kormilara Johna Bassadonea i taktičara Vasca Vascotta, Peninsula Petroleum je u četiri plova ostvarila tri pobjede, a jedan je plov završila na 12-om mjestu.

- Ponosan sam na posadu odradili su fantastičan posao. Puno su mi pomogli da izaberem pravi smjer tako da smo danas imali dobar dan, ali i dalje imamo male oscilacije. Plan nam je bio da idemo lijevo nakon starta. Borili smo se puno sa Katushom jer su i oni imali isti plan. Jednom su startali bolje od nas i mi smo završili 12., drugi put smo mi startali bolje od njih i pobjedili. Imali smo opet jedno 12. mjesto, ali sretni smo s onim što radimo. Aqua je očigledno najbolji brod u regati, vodeći su, ali danas je novi dan i vidjet ćemo što će biti. Još uvijek možemo imati veliku međusobnu borbu i preživjeti, ne znam što ćemo učiniti i kako će završiti, rekao je tršćanski taktičar Vasco Vascotto.

Gospođa Wiser pala u more
U regatnom polju dogodila se i jedna nezgoda, koja je za posljedicu imala samo kupanje u još uvijek ugodnom rovinjskom akvatoriju. Sudar austrijskog AEZ i britanskog Aegir Racinga, rezultirao je padom u more žene austrijskog taktičara Marcusa Wisera. Aegir je bio prisiljen promijeniti baštun kako bi nastavio jedrenje, a gospođa je prošla bez ozljeda.

Tako dobar dan rezultirao je promjenom u poretku na vrhu. Peninsula Petroleum izbila je na drugo mjesto poretka, sa devet bodova više od prvoplasirane britanske Aqua, ali i sa samo bodom manje od trećeplasirane slovenske posade Team Ceeref kormilara Igora Laha i taktičara Michelea Ivaldia.

- Dan je bio dobar, ali moramo ga što prije zaboraviti, poručio je Vascotto kojega je vlasnik i kormilar Bassadone iznenadio kao i ostatak posade kada im je uručio darove odmah po povratku sa mora, svakome svoj sat Tag Heuer.

- Gazda je jako dobar prema nama, i moram reći da bih volio dobiti još puno darova jer to znači da dobro jedrimo, zaključio je Vascotto.

Jednu pobjedu trećeg dana ostvarila je i posada švedskog Artemis Racinga te se popela do petog mjesta.

Dan nije bio dobar za rusku posadu Nika u kojoj su hrvatski jedriličari Tomislav Bašić i Darko Hajdinjak. Dva 11., 14. i 6. mjesto učinak su trećeg dana prvenstva.

- Bio je lošiji dan i sami se čudimo kako i što. Nismo imali tako loše starteve, ali očito nakon starta nismo mogli izboriti pravu poziciju. Jučer smo imali problem sa senzorom vjetra, to smo na brzinu morali promijeniti pa smo usput napravili kalibraciju brzine. To nas je omelo u nekoj sigurnosti brzine i kuta, ali bez obzira na to znali smo stajati naprijed u regati pa ipak izgubiti poziciju. Težak dan, uvjeti su bili takvi da si mogao jako puno izgubiti krivom viradom. Našalili smo se jer smo jučer skupili bodova više nego u prva dva dana što nas je bacilo natrag u poretku. Danas je novi dan i svašta se može dogoditi. Teško je reći koliko se možemo popeti, ali ako se jedri nadamo se da se možemo i popraviti, rekao je Darko Hajdinjak.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.