America's Cup: Najveći povratak u povijesti jedrenja, Amerikanci izjednačili na 8:8 u finalnoj seriji

Srijeda, 25. rujna 2013. 07:35 Napisao/la  Marin Lovrović ml.

Prije nekoliko dana ETNZ vodio je čak 8:1 u broju pobjeda. Budući da se jedri do 9. pobjede, činilo se da je pobjednik 34. America's Cupa odlučen. Međutim, uslijedila je fantastična serija američke posade od nevjerojatnih sedam pobjeda zaredom

 

U potpunosti se slažem s komentatorom američke televizije Ken Readom, ovo je sigurno najveći "comeback" u povijesti jedrenja, a siguran da je i jedan od najvećih u povijesti sporta uopće.

Oracle Team USA (OTUSA) uspio je izjednačiti omjer pobjeda s Emirates Team New Zealandom (ETNZ), rezultat je 8:8 nakon 18. regate odjedrene na prelasku iz utorka u srijedu. Izgleda nevjerojatno ako se zna da je prije nekoliko dana ETNZ vodio čak 8:1 u broju pobjeda. Budući da se jedri do 9. pobjede, činilo se da je pobjednik 34. America's Cupa odlučen. Međutim, uslijedila je fantastična serija američke posade od nevjerojatnih sedam pobjeda zaredom.

U Hoolywodu se već piše scenarij za film o ostvarenju još jednog američkog sna u vodama ispred San Francisca. U glavnoj ulozi su Australac Jimmy Spithill i Britanac Sir Ben Ainslie. Prvi je kormilar, drugi je taktičar na američkom katamaranu. Preokret je počeo kada se na američki katamaran ukrcao Ainslie, četverostruki olimpijski pobjednik u klasi Finn zamijenio je Johna Kosteckog i OTUSA kao je dobio novi vjetar u leđa. Nakon što su Amerikanci izjednačili nitko ne sumnja u potpuni trijumf.

U utorak su jedrene 17. i 18. regata. Prva je startala u 13.15 po lokalnom vremenu, netom prije samog starta zbog bravuroznog manevriranja Jimmya Spithilla, ETNZ je zaradio penal na startu. Dok su Kiwiji odrađivali penal Amerikanci su ostvarili nedostižnu prednost.

Pokazali su Amerikanci da po vjetrovitom danu kakav je bio u utorak (cca. 18 čvorova), Kiwiji nemaju što tražiti na regatnom polju. OTUSA je suvereno je pobijedio u 17. regati.

Nakon nekoliko dana slabijeg vjetra, u San Francisco ponovo puše vjetar standardne jačine koji je omogućio nezapamćeni dvoboj u 18. regati. Pokušao je 18. regati kormilar ETNZ-a Dean Barker nadmudriti posadu OTUSA i vratiti im milo za drago. Uspio je samo djelomično i stekao minimalnu prednost od 2 sekunde na okretu prve oznake.

U prednosti su ETNZ bili i na drugoj oznaci niz vjetar, no pogrešnim manevriranjem rute "u vjetar" Amerikanci su ih "zatvorili" pod samim Alcatrazom i prešli u vodstvo. Do kraja plova ETNZ se nije uspio konsolidirati, OTUSA je na kraju stekao golemu prednost, pobjedio i izjednačio seriju na 8:8.

Činjenica  da je američki katamaran imao neslućene mogućnosti tehničkog napretka pokazuje se iz regate u regatu. Što je vjetar jači razlika u brzini jedrilica su veće i prednost Oraclea raste. S druge strane Kiwiji su pred tjedan dana izgledali neuhvatljivi, no pokazali su da su u tehničkom razvoju inferiorniji i da je njihova jedrilica odavno dosegla svoj razvojni maksimum.

Fantastičan je ovo povratak u regatu Jimmya Spithilla i njegove posade, niti najveći optimisti nisu im davali nikakve šanse. U srijedu je "hero or zero" dan za obje posade. Tko pobjedi uzima sve!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.