SP u karateu: Hrvatice od diskvalifikacije do finala; Galina: Neki suci na SP-u ne znaju pravila!

Petak, 23. studenog 2012. 19:22 Napisao/la  M. B.

Hrvatska ženska karate reprezentacija prvo je diskvalificirana protiv Maroka, a zatim je vraćena u turnir nakon žalbe čelnika Hrvatskog karate saveza

 

 

 

Anamarija  Čelan,  Azra Saleš, Ivona Tubić  i  Maša  Martinović izborile su plasman u nedjeljni finale u ekipnom dijelu na Svjetskom prvenstvu u karateu što se održava u Parizu. Hrvatske karatistice redom su pobijedile Maroko 2:1, Tajvan 2:1, Meksiko 2:0 i Japan 2:0, a u finalu ih očekuje teška borba protiv domaćina Francuske.

Ali to je samo ono što piše na papiru, u praksi je to bilo puno teže. Naime, u borbi protiv Maroka nakon poraza Tubić i pobjede Martinović, Ana Marija Čelan morala je najmanje remizirati da Hrvatska prođe dalje.

- Ana Marija Čelan u borbi je dočekala Marokanku jednim jačim kontaktom odnosno udarcem u glavu. Nakon što je Marokanka ostala ležati na podu dulje od deset sekundi, a liječnik je procijenio da je mogla nastaviti borbu, dakle da je simulirala, sudac je prema pravilima mora diskvalificirati. On je prvo tražio potporu pomoćnih sudaca da diskvalificira našu predstavnicu i nije ju dobio. Na kraju je otišao do zapisničkog stola, vratio se natrag i diskvalificirao Marokanku, rekao je Dragutin Galina, izbornik ženske karate reprezentacije.

- Kada su reprezentacije izašle na tatami da se proglasi pobjednik, sudac se vratio do zapisničkog stola gdje su ga dva suca uvjeravala da je ispravno postupio. Sa strane je stajao treći sudac koji je vršio pritisak da promijeni odluku. Na kraju je glavni sudac opet tražio podršku od pomoćnih sudaca koji su u tom trenutku bili zbunjeni i dali su mu zapravo da suspendira Čelan. Mi smo uložili žalbu koja je logično usvojena, a sudac je suspendiran jer ovo je bilo nepoznavanje i materijalna povreda pravila. Nevjerojatno je da na jednom Svjetskom prvenstvu sude ljudi koji ne poznaju pravila, dodao je Galina.

Hrvatice u borbi za zlato očekuje težak meč protiv Francuskinja.

- Francuskinje su težak protivnik, suci su domaćinu u nekoliko kategorija pripomogli da dođu do finala. To je jednostavno tako na domaćem terenu, evo Francuskinje su objektivno trebale ispasti protiv Turske u četvrtfinalu, ali su prošle dalje. Dvorana je puna svaki dan i jednostavno se stvara pritisak na suce, rekao je Galina.

Hrvatska muška karate reprezentacija u sastavu Danil Domdjoni,  Ivan Zoričić.  Goran  Lučin,  Matej Tomazin, Leon Gajica, Ante Mrvičić i Vinko Ursić Glavanović izgubila su od Srbije.

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.