VREĆA LOVE Johann Cruyff na klupi Ajaxa nije osvojio ni titulu nizozemskog prvaka

Utorak, 30. travnja 2019. 10:58 Napisao/la  Igor Vranić

Od sezone 2008/09 format Lige prvaka toliko je podređen najbogatijim klubovima da se Ajaxov plasman u polufinale doima  kao statistička pogreška

Senzacija Lige prvaka
Senzacija Lige prvaka

 

Tottenham i Ajax u utorak igraju prvu utakmicu polufinala Lige prvaka, Barcelona i Liverpool u srijedu igraju finale prije finala.

Budući da je ždrijeb spojio Barcelonu i Liverpool u polufinalima nema izrazitih favorita, što znači da Ajax ima realnu šansu nakon 24 godine ponovo igrati finale.

Ajax je u sezoni 1994/95 postao  prvak u Kupu prvaka, kada su elitno europsko natjecanje igrali samo prvaci.

Od sezone 2008/09 format Lige prvaka toliko je podređen najbogatijim klubovima u Ligama petice da je plasman Ajaxa u polufinale postao presedan.

Dovoljno je znati da u polufinalu igraju dva engleska kluba (Tottenham, Liverpool) koji nisu bili državni prvaci.

Liga prvaka odavno je postalo elitno natjecanje u kojemu siromašni klubovi nemaju što tražiti, Ajaxov plasman u polufinale doima se kao statistička pogreška.

Od sezone 1994/95 europski prvaci postali su samo dva kluba (Ajax, Porto) koji ne igraju Lige petice.

Kada se polufinalisti poredaju prema vrijednostima momčadi, Ajaxov uspjeh dobiva još veći sportski značaj:
Barcelona - 1,2 milijarde eura
Liverpool - 950,5 mil. eura
Tottenham - 835,5 mil. eura
Ajax - 420 mil. eura

Budući da je Ajax do polufinala eliminirao Real Madrid (965,3 mil. eura) i Juventus (782,5 mil. eura), čini se da teza najboljega igrača Ajaxa svih vremena nikada nije bila aktualnija.

Pokojni Johan Cruyff svojedobno je izjavio:

- Gdje god je ogromna lova uvijek postoji i element propadanja jer nogometni lešinari kruže oko novca, a vreća love nikad nije zabila gol, rekao je Cruyff.

Isti Crujff davne 1973. godine postao je najskuplji igrač na svijetu kada je iz Ajaxa otišao u Barcelonu za cca. 2 milijuna US dolara!

Jedan od najboljih igrača svih vremena postao je vrlo uspješni trener Barcelone, Cruyff je u sezoni 1991/92 osvojio prvu klupsku titulu europskog prvaka.

Prije nego što je 1988. godine postao trener bogate Barcelone, Cruyff je tri sezone vodio momčad Ajaxa.

Iako "vreća love nikad nije zabila gol", Cruyff na klupi Ajaxa nije osvojio ni titulu nizozemskog prvaka.

Europski prvaci od 1994/95 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.