Liga prvaka: Ajax pobijedio Tottenham načinom koji ne ostavlja puno dvojbi uoči uzvrata

Utorak, 30. travnja 2019. 23:02 Napisao/la  SC

Tottenham - Ajax 0:1. Igrači Ajaxa na početku utakmice toliko impresionirali izvedbom da se vodeći pogodak dogodio prirodno čak i navijačima Tottenhama

Donny van de Beek postigao pogodak u Londonu
Donny van de Beek postigao pogodak u Londonu

Ajax je u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka pobijedio Tottenham načinom koji engleskoj momčadi ne ostavlja puno mogućnosti u uzvratu.

U Amsterdamu bi se morala dogoditi jako čudna utakmica da Tottenham prođe u finale.

Ne zbog rezultata nego zbog toga što je Ajax djelovao toliko nadmoćno u bitnim elementima igre da vratar Onana ni jednom tijekom utakmice nije morao ozbiljno intervenirati.

Ajax je u prvih dvadesetak minuta demonstrirao nogomet koji je utihnuo tribine na Tottenham Hotspur stadionu, toliko je trajao tzv. kontinuirani napad gostiju.

Visoki, agresivni i fizički moćni presing nije dozvolio domaćoj momčadi da kroz posjed lopte stigne do centra, a kamo li do vratara Ajaxa.

S druge strane igrači Ajaxa ponovo su impresionirali nogometni svijet toliko vještom tehničkom i taktičkom izvedbom da se vodeći pogodak dogodio prirodno čak i navijačima Tottenhama.

U 15. minuti Ziyech je okomitim pasom pronašao van de Beeka na rubu zaleđa u kaznenom prostoru, igrač Ajaxa ostao je sam ispred Llorisa i mirno pogodio mrežu - 0:1.

U 24. minuti Tadić je lucidno na lijevoj strani kaznenog prostora proigrao van de Beeka, koji je opet izašao ispred Llorisa, ali ovog puta previše ukoso da vratar Tottenhama ne bi uspio nogom odbiti loptu.

Nakon dvadesetak minuta pritisak Ajaxa je splasnuo, počela je momčad Tottenhama polako uspostavljati protok lopte koja je  počela kolati ispred kaznenog prostora Ajaxa.

Do odmora Tottenham je dvaput zaprijetio Onanai.

Oba puta udarcima glavama (Llorente, Alderweireld) nakon ubačaja što je bio jedini napadački element u kojemu su domaćini bili donekle opasni.

U drugom dijelu Tottenham je zauzeo odlučniji domaćinski stav, nije Ajax više dobio priliku nametnuti način igre s početka utakmice, ali je nizozemska momčad fascinantnom lakoćom u zadnjoj trećini zaustavljala engleske napade.

Vrijeme je radilo za Ajax budući da je Tottenham sve više riskirao i otvarao prostore.

U 77. minuti Neres je vjerojatno promašio finale, kada je pogodio vratnicu.

Na kraju povezane akcije Brazilac je ostao u otvorenoj poziciji za udarac s 14 metara slijeva u kaznenom prostoru.

Kako je Ajax igrao najbolje ilustrira podatak da Tottenham u drugom dijelu nije uputio ni jedan izravni udarac u vrata.

TOTTENHAM: Lloris, Trippier (80 Foyth), Sanchez, Alderweireld, Vertonghen (39 Sissoko), Rose (79 Davies), Wanyama, Eriksen, Alli, Lucas Moura, Llorente

AJAX: Onana, Veltman, de Ligt, van de Beek, Neres, Tadić, Blind, Schone (65 Mazraoui), de Jong, Ziyech (87 Huntelaar), Tagliafico

Prva polufinalna utakmica Lige prvaka: Tottenham - Ajax 0:1 (van de Beek 15)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.