SP 2018

Hrvatska poražena u finalu

Nedjelja, 15. srpnja 2018. 18:11 Napisao/la  SC

Finale: Hrvatska - Francuska 2:4

Hrvatska poražena u finalu

Francuska je prvak svijeta!

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji načinom koji obilježava razdoblje modernog nogometa.

Francuska je na ovom prvenstvu iskazala neviđeni natjecateljski pragmatizam, u finalnoj utakmici dovela je do savršenstva igru u kojoj je sve bilo podređeno isključivo rezultati.

Nevjerojatno je gledati tako kvalitetne igrače kako beskrajno disciplinirano izbjegavaju svaku pomisao na nadigravanje kroz pas-igru.

Hrvatska je ostavila bolji dojam zbog želje za nadigravanjem, izgledala je hrvatska momčad u finalu bitno drugačije nego bitnim utakmicama tijekom ovog prvenstva.

Nažalost, na dojam se ne osvajaju titule prvaka.

Hrvatska momčad do odmora je odigrala najbolje poluvrijema na prvenstvu, a Francuska je na odmor otišla s pogotkom prednosti bez ozbiljnog izravnog udarca u okvir gola.

Počela je hrvatska momčad kontrolirati utakmicu od početka, u prvih desetak minuta ukazale su se smjernice geometrije igre koju hrvatski nogomet svrstavaju u svjetski vrh.

Perišić je već na početku dvaput (12, 15) naslutio pukotine u francuskoj obrani koja slovi najboljom na svijetu.

Teške je trenutke francuska obrana proživljavala do odmora...

U 18. minuti Francuzi su uspjeli iznuditi prekršaj na 30 metara od Subašića, Grizmann je okomito ubacio, a Mandžukić okrznuo loptu koja je završila let u mreži - 0:1.

Francuzi su poveli, a da nisu praktično stigli do kaznenog prostora.

Previše se puta hrvatska momčad vraćala u utakmicu da bi finale tako rano završilo.

Do kraja poluvremena Hrvatska je stekla prednost u posjedu lopte 60 prema 40 što je manje važno od igre kojoj je smisao nadigravati se na što Francuzi nisu ni pomišljali.

Vjerojatno nisu ni pomišljali da nakon prekida mogu izgledati tako smušeno kao u 29. minuti.

Modrić je u pripremljenoj akciji iz prekida ubacio Vrsaljku, u gužvi Vida je uspio loptu spustiti Perišiću, a najbolji hrvatski igrač na terenu lakoćom se oslobodio čuvara i snažnim udarcem zastresao mrežu - 1:1.

Hrvatska se vratila u svom stilu!

U razdoblju tijekom kojega su Francuzi s nekoliko okomitih dodavanja uspjeli odigrati nekakvu završnicu, dogodio se drugi pogodak.

Griezmann je u 37. minuti ubacio iz kuta, Perišić je nes(p)retno reagirao, lopta ga je pogodila u ruku, sudac Pitana uz pomoć VAR-a pokazao je na bijelu točku.

Griezmann nije pogriješio - 1:2.

Opet je hrvatska momčad pokazala neviđenu mentalnu stabilnost, cijela se francuska momčad pod pritiskom preselila u svoj kazneni prostor.

Već u 41. minuti Mandžukić nije osjetio da bi mu se lopta mogla odbiti kako je samo mogao poželjeti.

U sudačkoj nadoknadi Vida je nakon ubačaja iz kuta mogao drugačije zahvatiti loptu.

Nastavila je hrvatska momčad igrati u istom tonusu, sve je na početku upućivalo da će odnosi na terenu ostati isti, ali se dogodila bitna razlika.

Probudio se Mbappe!

Nakon što je Rebić (48) snažnim udarcem lijevom nogom izvukao maksimum iz Llorisa, stigla je prva najava promjena.

U 52. minuti Mbappe je projurio desnom stranom pokraj Vide, izašao iskosa ispred Subašića, koji je pravodobno zatvorio prilaze vratiju.

Odgovor na pitanje zašto je Mbappe dobio više prostora u drugom dijelu može se objasniti jedinom promjenom načina igre u hrvatskoj obrani.

U 59. minuti Mbappe je opet stvorio višak na desnoj strani, na kraju povezane akcije Griezmann je loptu namjetio Pogbi, koji s 18 metara pogađa mrežu - 1:3.

U 65. minuti Mbappe je odlučio svjetskog prvaka, udarac s 23 metra za Subašića je bio neuhvatljiv - 1:4

U 69. minuti Lloris je počeo glumiti Mbappea, pokušaj driblinga Mandžukića završio je pogotkom koji je konačni rezultat učinio podnošljivijim - 2:4

Do kraja utakmice Francuzi su loptu očekivano prepustili Hrvatima i strogo kontroliranim ponašanjem u zadnjoj trećini zasluženo postali svjetski prvaci.

Moglo je završiti i težim porazom.

U 94. minuti Pogba je dočekao pogrešku hrvatske obrane, ali mu je lopta pobjegla u odsutnom trenutku.

Vida je usput igrao rukom, ali to više zanimalno ni Francuze, ni suca, ni VAR...

Završilo je svjetsko prvenstvo koje ulazi u povijest hrvatskog nogometa.

HRVATSKA: Subašić, Strinić (82 Pjaca), Vida, Lovren, Vrsaljko, Brozović, Rakitić, Modrić, Perišić, Rebić (71 Kramarić), Mandžukić

FRANCUSKA: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez, Pogba, Kante (54 Nzonzi), Matuidi (73 Tolisso), Mbappe, Griezmann, Giroud (81 Fekir)

Finale svjetskog prvenstva: Hrvatska - Francuska 2:4 (Perišić 29, Mandžukić 69/Mandžukić 18-ag, Griezmann 39-11m, Pogba 59, Mbappe 65)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.