Capello: Bogataši "otimaju" mlade igrače, moramo zaštiti male klubove

Četvrtak, 29. prosinca 2011. 16:16 Napisao  Marko Babić

Negdje moramo povući crtu. Klubovi skautiraju igrače po cijelom svijetu i FIFA mora donijeti stroža pravila - ustvrdio je engleski izbornik

Fabio Capello, izbornik engleske nogometne reprezentacije, izjavio je da bi FIFA morala uvesti stroža pravila da bi se zaštitili mali od velikih klubova koji uzimaju mlade igrače bez kontrole. Talijanski stručnjak ustvrdio je da globalizacija nogometa dovodi do toga da veliki klubovi pune svoje mlade momčadi talentima, često ne razmišljajući o budućnosti samih igrača.

- Negdje moramo povući crtu. Klubovi skautiraju igrače po cijelom svijetu i FIFA mora donijeti stroža pravila. Pričao sam s Micheleom Platinijem i složili smo se da moramo spriječiti klubove da "otimaju" mlade igrače - ustvrdio je Fabio Capello.

FIFA ima pravilo 19 koje brani akviziciju igrača do 18 godina. Doduše, to pravilo se često zaobilazi na način da je transfer igrača mlađih od 18 godina dopušten ako se roditelji nogometaša dosele u zemlju zbog razloga koji nemaju veze s nogometom.

UEFA pak brani transfere igrača do 16 godina iako se i tu mogu naći mnoge iznimke od pravila.

- Klubovi nude igraču i obitelji financijsku potporu. Ako je obitelj siromašna, normalno je da će prihvatiti ponudu - ustvrdio je Capello.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.