ZLATKO DALIĆ Mi se u ovoj zemlji stalno dijelimo, stalno prebrajamo tko je čiji

Petak, 13. listopada 2017. 19:54 Napisao/la  SC

Lako ćemo se dogovoriti oko ugovora, ali ja se ovim poslom namjeravam baviti još par godina, kaže Dalić prije službene potvrde statusa izbornika

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

Zlatko Dalić u ponedjeljak bi službeno trebao postati izbornik koji je hrvatsku reprezentaciju voditi u play-offu za plasman na SP 2018. godine.
 
  Dok čeka izvjesnu odluku Izvršnog odbora HNS-a, Dalić se pred kamerama HNTV-a počeo baviti predstojećim utakmicama protiv Švedske, Grčke, Sjeverne Irske ili Republike Irske.

- Ne bih govorio o tome koga bih želio u ždrijebu, jer ako će nam svi igrači biti zdravi, onda se ne moramo bojati nikoga. Svi oni igrat će koliko im mi dopustimo. Grčka se ovdje čini kao momčad u najslabijoj formi, ali oni su jako nezgodni, jedna čvrsta ekipa. Irska također, strašno jaka u skoku, tako da ne bih ništa prognozirao. Meni ugovor ništa ne znači, samo me zanima Svjetsko prvenstvo u Rusiji. To sam sanjao. Lako ćemo se dogovoriti oko ugovora, ali ja se ovim poslom namjeravam baviti još par godina. Biti trener je jako stresno, to je loše po organizam. Pa u ova dva dana do Ukrajine stres je bio neizdrživ. Ja sam jako čvrst i ne bojim se ničega, ali želim uživati u životu sa svojom obitelji. Evo, mogao sam sad biti na plaži negdje u Aziji, ali sam odmah prihvatio poziv u reprezentaciju. Ja ne postavljam nikakve uvjete, rekao je Dalić i pojasnio svoju nogometnu filozofiju:

 - Moja filozofija je uvijek napadački nogomet, želim da tako igramo. Da moja ekipa ima loptu, da je čuva i da se puno ne umara. Jer, kad nemaš loptu, jako puno se trošiš. Nisam rob pozicija, ali želim da moja momčad uvijek drži formaciju. Pozicije se mogu mijenjati. U Kijevu smo rotirali Mandžu i Kramarića na boku i u špici napada, ali ideja je da Kramarić završava utakmicu u špici jer tako igra u Hoffenheimu. Maksimalno jedan igrač može biti izvan sistema, dva ili tri - to je već problem. Svi naši igrači igraju u vrhunskim klubovima, gdje je sve posloženo i točno znaju svoje zadatke. Tako mora biti i u reprezentacij, kaže Dalić.

Budući izbornik osvrnuo se na komentare da je više podoban nego sposoban izbornik:

- To više neću komentirati. Mi se u ovoj zemlji stalno dijelimo, stalno prebrajamo tko je čiji. Moram reći tko sam ja, da ljudi znaju. Preuzeo sam veliki rizik odlaskom u Saudijsku Arabiju. No, želio sam probati i vidjeti što mogu. Dvije godine sam radio u pustinji, nitko nije znao za mene i nitko živ nije pitao za mene. Došao sam u jedan mali klub i kraj Erica Geretsa i Waltera Zenge bio proglašen najboljim trenerom u zemlji. Onda sam otišao u Al-Hilal, najveći azijski klub i postao glavni trener. Uzeo sam kup, imam iza sebe 40 utakmica azijske lige prvaka. Kakva god da je, to je ipak liga prvaka. Jedini sam trener u Aziji koji je četiri godine prolazio skupinu, igrao sam polufinala i finala i svašta sam prošao. Kad sam izgubio finale shvatio sam da mi treba odmor, ali ponosan sam na sebe jer sam ja otvorio vrata hrvatskim trenerima u Aziji. Zbog mene se tamo sad hrani 30 obitelji, rekao je Dalić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.