ŽDRIJEB SP 2018 Ključna prva utakmica protiv Nigerije, Argentina je uvijek prava kada treba

Petak, 01. prosinca 2017. 23:07 Napisao/la  SC

Kad god smo dobro startali, to bi nam podiglo samopouzdanje i uvijek bi bilo lakše igrati u nastavku natjecanja, kaže Stipe Pletikosa

 Ne bi bilo dobro da odlučuje zadnja utakmica protiv Islanda
Ne bi bilo dobro da odlučuje zadnja utakmica protiv Islanda


Hrvatska na SP u Rusiji redom igra protiv Nigerije, Argentine i Islanda:

- Na velikom je natjecanju jako teško vraćati se ako ne pobijediš prvu utakmicu. Moglo je biti bolje, moglo i gore. Nisam iz zadnje grupe htio Japan. Znamo kakvi su Argentici bili kroz kvalifikacije, no oni su s Messijem uvijek dobri. A uskoro će postati i još bolji. Pitanje je kako će to izbornik posložiti prema naprijed. Nigerija mi je nepoznanica, po tradiciji igraju dobar nogomet. Nigerija ima dobre igrače, brze, zna se da taktički Afrikanci nius na najvišoj razini, ali zato su uzeli njemačkog trenera. No, Hrvatska je na višem nivou. Island dobro stoji na terenu, borbeni su, fanatični, nezgodni..., ali mi ako hoćemo veliki rezultat na SP-u ne smijemo uopće pričati o Islandu! Po kvaliteti smo puno bolji, smatra Robert Prosinečki.

- Sve me nekako podsjeća na 1998. godinu, tada smo mi prvu utakmicu igrali s Jamajkom, ova generacija sada igra s Nigerijom. Treba dobiti tu prvu utakmicu, a onda će sve ići lako. Proći ćemo skupinu, rekao je Ćiro Blažević.

- Uvijek je lijepo natjecanje otvoriti s tri boda, kad god smo dobro startali, to bi nam podiglo samopouzdanje i uvijek bi bilo lakše igrati u nastavku natjecanja. Nije to ona Nigerija s kraja '90-ih, osim Obi Mikela, Iwobija iz Arsenala, te Muse i Iheanacha iz Leicestera nemaju previše poznatih igrača.  Argentine se ne pribojavam. Gledao sam ih u zadnjih par godina više puta i ako se nešto revolucionarno ne promijeni u njihovoj igri, mi im možemo parirati i pobijediti ih. Opet, kad imaš izvanzemaljca poput Messija, koji je kadar proći pet igrača i sam zabiti gol, onda je sve moguće, pogotovo u turnirskom sustavu natjecanja. Treća utakmica uvijek najteža jer je momčad fizički i psihički iscrpljena. Nisu to kvalifikacije, nego turnirski način, treća utakmica dolazi nakon 11-12 dana, pogotovo ako nisi dobro prošao ranije pa se moraš vaditi, govori Stipe Pletikosa.

- Jako teška skupina. Opet, siguran sam da se nitko i od naših protivnika ne veseli što će protiv nas. Žao mi je što smo dobili Nigeriju, daleko najjačeg suparnika iz tog četvrtog pota, tu smo stvarno mogli bolje proći. Znamo kakve su afričke reprezentacije, znaju biti taktički neuredne i to moramo znati iskoristiti. Sjetite se, na zadnjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu smo igrali protiv Kameruna, bili smo disciplinirani i to je ispalo prilično dobro. Ali, ta prva utakmica s Nigerijom će nam biti strašno važna. Argentina me na neki nači podsjeća na nas. Mučili su se kroz kvalifikacije, dosta dvoboja odigrali u nekom relaksirajućem ritmu, a onda kada je trebalo - bili su pravi. I sada će svakome biti velika prijetnja u Rusiji. Argentina ima Lionela Messija, igrača koji je u svakom trenutku spreman riješiti utakmicu. Island dobro  znamo, tu neće biti nikakvih tajni. U svakom slučaju volio bih da u taj zadnji susret uđemo s bodovnom prednošću u odnosu na Islanđane. Ako se oni moraju otvoriti i napasti nas, tu ćemo mi biti u velikoj prednosti, smatra Andrej Kramarić.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.