ZLATKO DALIĆ POTPISUJE

Najteži poraz nakon najvećeg uspjeha

Srijeda, 12. rujna 2018. 12:32 Napisao/la  Igor Vranić

Trener koji uspjehe temelji na atmosferi

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

 

Što se dogodilo hrvatskoj nogometnoj reprezenaciji u Elcheu dva mjeseca nakon što je u finalu Svjetskog prvenstva u Moskvi na trenutke izgledala bolje od svjetskog prvaka?

Svaki (ne)uspjeh momčadi ima svoju unutrašnju logiku, kompleksnu onoliko koliko su slojeviti karakteri igrača.

Što se tiče različitih načina igre, u nogometu je odavno sve izmišljeno.

U optimalnim uvjetima igre odlučuju nijanse u individualnoj kvaliteti iako je nogomet zadnjih pedesetak godina više evoluirao fizički i mentalno nego tehnički.

Upravo je Svjetsko prvenstvu u Rusiji pokazalo da na najvišoj razini u momčadskim sportovima sve više do izražaja dolazi karakter momčadi.

Zlatko Dalić najzaslužniji je za povijesni uspjeh hrvatskog nogometa!

Dalić je u relativno kratkom razdoblju skupinu mentalno posrnulih igrača preobrazio u goropadnu momčad koja je u Rusiji euforično kročila prema svjetskom tronu.

Naravno da je trebalo imati sportske sreće, ali to ne umanuje presudan Dalićev utjecaj na mentalni ustroj momčadi koja se nekoliko puta tijekom natjecanja vraćala iz rezultatskog minusa.

Dalić se u datom povijesnom trenutku našao na pravom mjestu!

Onakvu sinergiju igrača, koji stoički trpe stegu u najvećim europskih klubova, u Rusiji je mogao osloboditi samo progresivni hrvatski libido.

Onaj isti libido koji Dalić genetski nosi u sebi i emotivno prenosi na igrače! 

Sve je sjajno dok u momčadi prevladavaju pozitivni motivi!

U Dalićevu mandatu Rijeka je odigrala nekoliko antologijskih utakmica!

Pobjeda (4:0) protiv Hajduka u rujnu 2007. godine bila je vrhunac njegova rada na Kantridi.

Rapsodija napadačkog nogometa i danas pobuđuje posebne emocije navijača Rijeke.

Anas Sharbini najbolji nogomet u karijeri igrao je u Dalićevu mandatu, nI jedan trener nikada nije uspio na takav način osloboditi zamršene mentalne blokade jednog od najdarovitijih igrača Rijeke u zadnjih tridesetak godina.

Sharbini se tako slobodno ponaša samo među prijateljima!

Nekoliko mjeseci nakon euforične pobjede protiv Hajduka ista momčad Rijeke u HNL-u počela je izgledati rastrojeno otprilike kao hrvatska reprezentacija u Elcheu!

Kratak je put Dalić u Rijeci prošao od oduševljenja do razočaranja, brzo je postao bivši trener. Takva je sudbina svih trenera koji uspjehe temelje na atmosferi.

Dalić ništa stegom ne nameće dok širi pozitivnu energiju u svlačionici, uspjehe u Rusiji gradio je na prijateljskim odnosima s motiviranim igračima.

Isti igrači dva mjeseca kasnije u Španjolskoj previše su se opustili u društvu svog prijatelja, koji ih očito nije mogao motivirati u prvoj natjecateljskoj utakmici nakon nakon Svjetskog prvenstva.

Odmah nakon najvećeg uspjeha u povijesti, dogodio se najteži poraz u povijesti hrvatskog nogometa!

Nije slučajnost da Dalić u tako kratkom razdoblju potpisuje oba rezultata!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.