Zlatko Dalić izvukao dodatnu vrijednost iz generacije hrvatskih igrača na vrhuncu moći

Petak, 22. lipnja 2018. 10:35 Napisao/la  Igor Vranić

Unatoč očiglednim problemima u svlačionici izbornik Zlatko Dalić uspio stvoriti homogenu grupu od vrhunskih igrača, u pet natjecateljskih utakmica nije doživio poraz uz gol-razliku 11:1

Zlatko Dalić
Zlatko Dalić

 

Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je protiv Argentine prema značaju jednu od najvećih pobjeda (3:0) u povijesti.

Argentina je nogometne velesila koju predvodi najbolji igrač današnjice iako Leo Messi u dresu reprezentacije i Barcelone ne igra isti nogomet.

Ima Messi svojih mentalnih problema, argentinski nogomet nalazi na prekretnici.

Nakon utakmice protiv Islanda i Hrvatske jasno je zašto je Argentina jedva osigurala plasman na SP u južnoameričkim kvalifikacijama.

Argentinske probleme hrvatska reprezentacija razotkrila je u drugom poluvremenu utakmice u Nižnji Novgorodu, sve se zapravo saželo u vodećem pogotku.

Ante Rebić maestralnim volej-udarcem kaznio je katastrofalnu pogrešku argentinskog vratara, od toga trenutka frustrirana argentinska momčad počela se raspadati...

Svaka pobjeda ili poraz ima različiti sadržaj, jedino se kroz kontinuitet nastupa mogu donositi konkretni zaključci.

Kako za Argentinu, tako za Hrvatsku.

Zlatko Dalić ostvario je protiv Argentine najveću pobjedu u trenerskoj karijeri.

Otkada je postao izbornik, u pet natjecateljskih utakmica Dalić nije doživio poraz (Ukrajina 2:0, Grčka 4:1, Grčka 0:0, Nigerija 2:0, Argentina 3:0) uz gol-razliku 11:1.

Pod Dalićevim vodstvom hrvatska reprezentacija u pet utakmica primila je samo jedan pogodak (Grčka) iz prekida, nije Hrvatska slučajno plasman u osminu finala ostvarila s gol-razlikom 5:0.

Argentina je stvorila jednu izrađenu (polu)priliku (Meza 64), a najbolja argentinska prilika (Perez 29) bila je posljedica individualne pogreške tipične za Dejana Lovrena.

Pravi karakter igre u defanzivnog bloku otkriva podatak da Leo Messi nije uputio ni jedan izravni udarac prema vratima.

Budući da obrana u svim momčadskim sportovima najviše ovisi o karakteru igrača, unatoč očiglednim problemima u svlačionici (Kalinić) izbornik Dalić uspio je stvoriti homogenu grupu od vrhunskih igrača, koji ni jednom u njegovu mandatu nisu zakazali u pristupu.

Uzvratna utakmica dodatnih kvalifikacija protiv Grčke i utakmica protiv Nigerija pokazale su novu vrijednost ove reprezentacije.

Logično je očekivati da najbolji hrvatski igrači neće prezati od uklizavanja u prazno u utakmici protiv momčadi za koju igra najbolji igrač na svijetu, ali nakon što su igrači najboljih europskih klubova onako disciplinirano stajali u bloku ispred nigerijskih igrača, postaje jasno da je Dalić  izvukao dodatnu vrijednost iz generacije igrača na vrhuncu moći.

Kako god završilo, Zlatko Dalić postao je najveće pozitivno iznenađenje Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.