DOMAGOJ VUČKOV

VAR postoji samo da bi ispravio očigledne pogreške

Subota, 07. rujna 2019. 10:56 Napisao/la  Igor Vranić

Tomečak je napravio normalan korak nakon što je dobio udarac po nozi! Govorim vam primjer koji nije jasna i očigledna pogreška suca, pa se VAR u toj situaciji ne bi koristio, kaže voditelj VAR edukacije

Domagoj Vučkov tijekom simulacije na Rujevici
Domagoj Vučkov tijekom simulacije na Rujevici

 

Tijekom vikenda u organizaciji HNS-a na Rujevici se održava seminar za VAR suce, polako se privode kraju pripreme za početak primjene VAR sustava u HNL-u.

Prema najavama, VAR (Video Assistant Referee) bi se trebao početi koristiti u nastavku prvenstva:

- Ne mogu garantirati sa stopostotnom sigurnošću da će se VAR početi koristiti od početka proljetnog dijela sezone, mogu samo reći da radimo sve što moramo da bismo pravodobno odradili sve obveze. Riječ je o kompliciranom protokolu, sada smo u pretposljednjoj fazi koja završava u nedjelju na Rujevici. Prije toga smo pretposljednju fazu odradili također dva dana u Zagrebu i Velikoj Gorici. U ovoj fazi suci već trebaju početi raditi na utakmicama, organizirali smo 32 utakmice koje traju dvaput po deset minuta. Dvanaest klubova bili su toliko susretljivi da su nam ustupili juniore. Na Rujevici će igrati Rijeka, Orijent 1919, Grobničan, Opatija, Lokomotiva i Pomorac 1921,  kaže Domagoj Vučkov,  voditelj VAR edukacije u HNS.

Kako izgleda simulacija?

- Od momčadi tražimo da igraju na pobjedu, trebaju nam čvrste, natjecateljske utakmice. Ja kao voditelj zajedno sa svojim timom osmišljavam akcije koje bi momčadi trebale izvesti, a onda pratimo kako suci reagiraju. Nije samo problem da li suci prepoznaju određene situacije, tu je i problem tehnike. Konkretno, u Zagrebu tijekom simulacije kamere nisu uhvatile dva, tri incidenta. Jednostavno, kamere nisu hvatale sve što se događa na terenu u dovoljno širokom kadru.

Upravo se održava Svjetsko prvenstvo u košarci u Kini, suci pregledavaju tako kvalitetne snimke spornih situacija da iz različitih kutova mogu analizirati zamah rukom. Koliko je kamera optimalno za korištenje VAR-a?

- HNL se igra s četirima kamerama. Po protokolu četiri kamere su dovoljne da se počne upotrebljavati VAR. Na moje i inzistiranje ljudi koji rade sa mnom, na utakmicama ćemo imati barem šest kamera, moramo imati kamere iza golova. Tih šest kamera ne mogu pokriti svaki dio terena ako će snimatelji pratiti samo loptu. Lopta ode u desni kut na drugu stranu igrališta, dvojica igrača fizički se sukobe na prvom dijelu terena u lijevom kutu, kamere ne uhvate taj detalj.

S koliko kamera se rade finala europskih natjecanja?

- S više od 20 kamera, ali to onda znači da se koristi VAR, AVAR (pomoćnici, op. a.) i AVAR 2, jer nije moguće da jedan tim prati sve što se zbiva na terenu. Sve to stoji puno novaca, ne povećava se samo broj sudaca nego i broj snimatelja, tehničara.

Koiko stoji uvođenje VAR-a u HNL?

- Ne mogu govoriti o brojkama, jer ne znam točno. Znam da HNS ima ogromne troškove, samo na edukaciju se troši veliki novac. Konkretno, u Rijeci će dva dana boraviti svi hrvatski suci, netko treba platiti smještaj s time da suci sami snose troškove putovanja jer znaju da se moraju educirati. Svi pridonose na određeni način.

Postaju li VAR suci posebna kategorija ili oni i dalje smiju suditi na terenu?

- VAR sudac može biti samo sudac s A liste. Kako sada stvari stoje, mi ćemo u VAR sobi imati suce s A liste, dakle aktivne suce, i dvojicu sudaca koji su prestali suditi. AVAR će činiti pomoćni suci, među njima su trojica koji su ove godine prestali suditi. Ne znam hoće li svi oni dobiti licencije, jer će na kraju kontrolu obaviti FIFA koja će reći jesmo li spremni za korištenje VAR-a i imamo li adekvatni kadar.

Koliko će sudaca biti angažirano u prosjeku po utakmici?

- Govorimo o četirima sucima na terenu i još barem dvojici sudaca u sobama, VAR i AVAR. Troškovi su znato povećani! Nedvojbeno da će nam VAR puno pomoći, ali neće riješiti sve situacije.

Barem će riještiti one najočiglednije, zbog jedne pogrešne prosudbe kaznenog udarca klubovi više ne gube utakmice i milijune eura u završnicama europskih natjecanja?

- Istina! Ali, treba točno znati koliko VAR ima izravnog utjecaja na odluke! Evo primjera na zadnjoj utakmici Rijeke i Intera: Tomečak je pao u kaznenom prostoru, sudac ništa nije dosudio. VAR postoji samo da bi ispravio jasne i očigledne pogreške! To znači sljedeće, Tomečak u onoj situaciji nije pao odmah nakon kontakta, nego je napravio još jedan korak i onda pao. Pitanje glasi: je li to jasna i očigledna pogreška suca? Meni bi sada bilo najlakše reći da je to bio kazneni udarac, ali je Tomečak napravio normalan korak nakon što je dobio udarac po nozi! Dakle, nije pao od udarca (pogledajte video dolje)! Govorim vam primjer koji nije jasna i očigledna pogreška suca, pa se VAR u toj situaciji ne bi koristio! Jedino što glavni sudac u takvoj situaciji ima pravo tražiti da VAR analizira situaciju ako nije siguran u svoju odluku.

Na istoj utakmici Župarić je u kaznenom postoru laktom udario igrača Intera, što je većini promaknulo?

- To je bio kazneni udarac! To je bila jasna i očigledna pogreška suca i VAR bi intervenirao (pogledajte video dolje)! Treba znati sljedeće: VAR sudac u tom slučaju mora upozoriti glavnog suca da pregleda snimku, ali glavni sudac može reći da ne želi pogledati snimku jer je siguran u svoju odluku. U nogometu ima pedeset posto spornih situacija oko kojih se nikada nećemo složiti u tumačenju pravila, zbog toga se VAR mora uključiti samo kod jasne i očigledne pogreške suca.

U kojim situacijama se VAR izravno uključuje?

- Kod izravnog crvenog kartona, kod odluke je li lopta prešla ili nije prešla gol-liniju, kod prosudbe kaznenog udarca i kod incidenta. Međutim, ako je riječ o drugom žutom kartonu koji može biti crveni, VAR se ne uključuje!

Smije li VAR sudac iz sobe upozoriti glavnog suca da je out pogrešno izveden?

- Ne smije! To bi bila katastrofa! Pravila su jasno postavljena!

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.