Pročitajte zaključke Konferencije o sigurnosti na nogometnim stadionima

Četvrtak, 08. veljače 2018. 15:06 Napisao/la  SC
Pročitajte zaključke Konferencije o sigurnosti na nogometnim stadionima
Foto: HNS

 Na kraju Konferencije o sigurnosti i zaštiti na stadionima na nogometnim utakmicama donešeni su sljedeći zaključci.

1. Ponovno se ističe nužnost aktiviranja Nacionalnog odbora za prevenciju i smanjenje nasilja u sportu, što je i prva preporuka Stalnog odbora Europske konvencije o nasilju i nedoličnom ponašanju gledatelja na sportskim priredbama, posebice na nogometnim utakmicama.

2. Sudionici Konferencije iskazuju zajedničku zabrinutost povećanom upotrebom pirotehnike i javnim poticanjem na mržnju prema drugim skupinama i pojedincima, kao i prisutnim elementima huliganskih ponašanja koji eskaliraju kroz ulično nasilje.

3. Pozdravljaju se napori Središnjeg državnog ureda za šport u provođenju prevencijskih programa u suzbijanju nasilja te se pozivaju nadležne državne institucije na potpisivanje i brzu ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama.

4. Pozivaju se nadležna policijska i pravosudna tijela na nastavak dosljedne i striktne primjene te potrebu ujednačene primjene zakonskih odredbi usmjerenih prema sprječavanju uočenih prisutnosti kriminalnih čimbenika u funkcioniranju dijela organiziranih navijačkih skupina.

5. Sudionici konferencije će u narednom razdoblju pojačati napore u ojačavanju integriranog pristupa sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama, s jasnim ciljem zaštite velike većine navijača koji žele biti pozitivni sudionici nogometnih utakmica te istovremenog isključenja huligana sa stadiona.

6. Pozivaju se predstavnici organiziranih navijačkih skupina na otvoreni dijalog, kao jedini način za rješavanje i eliminaciju zapreka koji otežavaju afirmaciju svih pozitivnih navijačkih ponašanja.

7. Naglašava se vrlo važna uloga medija, urednika i novinara u ojačavanju svijesti o štetnim posljedicama uporabe pirotehnike i drugih zakonom sankcioniranih ponašanja, koja su često nekritički prikazana, a nerijetko i glorificirana u medijskim napisima te se pritom iskazuje potreba za edukacijom predstavnika medija o ovim temama.

Na dvodnevnoj konferenciji u Sisku sudjelovalo je pedesetak stručnjaka, konferencija je održana u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.