Dinamo pobjedom na Rujevici praktično obranio titulu prvaka

Nedjelja, 05. svibnja 2024. 21:37 Napisao/la  Igor Vranić

Početni sastav sugerirao je da Rijeka neće kalkulirati u utakmici koju je trebala pobijediti, a nikako niije smjela izgubiti

Marko Pjaca
Marko Pjaca Foto: HNK Rijeka

Prva HNL - 33. kolo

RIJEKA - DINAMO 1:2

Igralište HNK Rijeka. Gledatelja 8118

Sudac: Tamas Bognar (Mađarska) 6

VAR sudac: Vad Istvan (Mađarska)

Strijelci: 1:0 Pjaca (49-11m), 1:1 Petković (75), 1:2 Hoxha (89)

Žuti kartoni: Selahi (23), Kulenović (26), Goda (34), Hodža (64), Radeljić (75)

RIJEKA: Labrović 5, Smolčić 6, Mitrović 5,5, Radeljić 6, Goda 5,5 (85 Čabraja -), Selahi 6 (56 Petrovič 5,5), Hodža 5,5 (78 Obregon -), Fruk 5 (78 Janković -), Pašalić 6, Pjaca 6, Ivanović 5,5 (78 Marić -)

DINAMO: Nevistić 6, Ristovski 6, Theophile 6,5, Bernauer 6, Gabriel 5,5 (70 Ogiwara -), Mišić 6,5, Sučić 5,5 (67 Ademi -), Vidović 5,5 (69 Rog -), Baturina 6 (88 Hoxha -), Petković 7, Kulenović 5,5 (46 Špikić 6)

Dinamo je pobijedio Rijeku u derbiju 33. kola, stekao četiri boda prednosti i tri kola prije kraja praktično obranio titulu prvaka.

Nije Rijeka izgubila najvažniju utakmicu sezone pogotkom Hoxhe u 89. minuti nego u pripremi, individualno kvalitetnija momčad Dinama na kraju je samo uzela ponuđeno.

Željko Sopić počeo je utakmicu prema najavama, početni sastav sugerirao je da Rijeka neće kalkulirati u utakmici koju je trebala pobijediti, a nikako nije smjela izgubiti!

U napadu je prednost pred Marićem dobio okretniji i agresivniji Ivanović, iskusni Mitrović dobio je prednost pred Galešićem, ostalo je bilo očekivano.

Sergej Jakirović počeo je utakmicu s trojicom stopera, Kulenović i Petković igrali su napadu s time da je Petković najbolji, kada igra u međuprostorima pa ga je teško svrstati među klasične napadače.

Visoko je od početka stajala zadnja linija riječke obrane, nije trebalo puno vremena proći da Baturina pobjegne od središta igrališta, dotrči do Labrovića i loptu pošalje u vratnicu.

Baturina je bio metar u zaleđu, pa se nije dogodilo ništa više od upozorenja!

Do kraja prvoga dijela riječka obrana niti jednom više nije ostala u raskoraku, kada je protivnik izlazio iz zadnje trećine.

Dinamo nije uputio ni jedan udarac u okvir vratiju, tek je nekoliko puta nešto odlučnije ušao u završnicu, pretežito preko desnog boka.

Najvažnije za riječku obranu bilo je da Petković nije uspio ni jednom pronaći slobodan prostor za lucidno proigravanje od kojega se teško obraniti.

Nije se Jakirović libio vraćati momčad u niski blok otpočetka, pa su razdoblja riječkog pritiska kroz posjed lopte više služila za bildanje samopouzdanja igrača Rijeke i atmosfere na tribinama nego što je besposleni Nevistić imao razloga strahovati.

Uočljivo je u igri Rijeke nedostajala završnica, jedino je Pašalić (42) izgledao opasno, kada je pokraj Ristovskog zdesna u kaznenom prostoru lijevom nogom gađao suprotni kut.

Sve ostale duele ispred Nevistića dobili su igrači u tamnim dresovima.

Promijenio je Jakirović način igre u drugom djelu, Špikić i Vidović igrali su na bokovima u napadu, u zadnjoj liniji počela su igrati četvorica igrača, Ristovski je preselio na desni, Gabriel na lijevi bok u obrani.

Zadnja promjena pokazala se kobnom odmah na početku drugoga dijela.

Pašalić je prošao desnom stranom kaznenog prostora, ubacio je u sredinu, Gabriel je očigledno zakačio napadača Rijeke bez lopte, mađarski sudac pokazao je na bijelu točku, uzalud su se igrači Dinama čudili...

U 49. minuti Pjaca je snažnim udarcem zatresao mrežu i vratio Rijeku na prvo mjesto - 1:0.

Za neutralne gledatelje pogodak se dogodio kao naručen, Dinamo više nije mogao čekati na pogrešku domaćina, otvorila se utakmica.

U 53. minuti Selahi je lako mogao dobiti drugi žuti karton zbog prekršaja nad Baturinom, skočila je cijela klupa gostiju... Sopić je odmah izvadio Selahija iz igre.

U 72. minuti Fruk je mogao iskoristiti neuspio pokušaj izlaska gostiju, sjurio se s loptom prema Theophileu, nije uspio proći stopera gostiju jedan na jedan, Nevistić je bez problema obranio udarac iz zatvorene pozicije.

U 74. minuti Hodža je skrivio prekršaj na 25 metara od vratiju, Petković je znalački loptu preko "živog zida" poslao u desni kut pogrešno postavljenog Labrovića - 1:1.

Sopić je tada još više otvorio igru, ušla su čak dvojica klasičnih napadača, treneru Rijeke neodlučen rezultat nije bio dovoljan.

Rizik se umalo isplatio u 82. minuti: Pašalić je oštro ubacio zdesna ljevicom, Smolčić je u ravni prve vratnice glavom skrenuo loptu u udaljeniju vratnicu.

Raširila se riječka momčad, sve su opasnije izgledali brzi izlasci gostujuće momčadi, u 89. minuti stigla je kazna za tako riskantnu igru.

Hoxha je ostao sam u situaciji jedan na jedan na lijevom boku, prošao je kraj Mitrovića i iskosa slijeva poslao loptu u suprotni kut - 1:2.

Tako to biva kada se previše sniva, a malo racionalno promišlja!

U sudačkoj nadoknadi Mišić je početnički promašio loptu, Janković je neočekivano na lijevoj strani kaznenog prostora ostao u otvorenoj poziciji za udarac, loptu je poslao u vanjski dio mreže.

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.