Euroliga: Barcelona pokorila Atenu na krilima Ante Tomića i izborila petu utakmicu

Četvrtak, 18. travnja 2013. 23:14 Napisao/la  SC

Euroliga četvrtfinale četvrta utakmica (2:2): Panathinaikos - Barcelona 60:70. Barcelona je u pravo vrijeme odigrala vrlo dobro dok je Panathinaikos pao pod pritiskom očekivanja i nije iskoristio ogromnu priliku za prolazak u polufinale

Nakon što su prve tri utakmice četvrtfinalne serije između Panathinaikosa i Barcelone bile posve izjednačene od kojih su dvije otišle na stranu Grka, četvrta je bila svojim najvećim dijelom prilično jednosmjerna. Barcelona je u pravo vrijeme odigrala vrlo dobro dok je Panathinaikos pao pod pritiskom očekivanja i nije iskoristio ogromnu priliku za prolazak u polufinale. U paklenoj atmosferi u Ateni Barcelona je vrlo dobro krenula i povela 11:4. Panathinaikos se do kraja četvrtine nije uspio oporaviti, u napadu je igrao dosta konfuzno i iz igre praktički nije mogao doći do poena. S druge strane napad Barcelone je bio puno raznovrsniji, s Tomićem su dobili puno picka i otvorenih situacija, lopta je brzo napuštala ruke igrača i općenito Barcelona je izgledala puno bolje od domaćina koji je pokušavao većinom iz reketa i to većinom neuspješno. Prva dionica završila je vodstvom Barcelone 20:10, a u istom ritmu se nastavilo i početkom druge dionice. U igru je ušao Šarunas Jasikevičius koji je odmah odlično reagirao tricom i polaganjem održavši prednost gostiju na plus 11. Bila je to druga trica na susretu nakon što je Panathinaikos promašio svih svojih šest pokušaja, a Barcelona prije toga pogodila samo jednu iz devet pokušaja.

Sredinom četvrtine proključale su tribine u Ateni. Panathinaikos je napokon spojio nekoliko dobrih akcija na obje strane parketa i nakon trice Bramosa približio se na 27:23 i tako najavio potpuni povratak u utakmicu. Bila je to serija 7:0 domaćina za vrijeme koje je Barcelona u napadu nizala pogrešku za pogreškom.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo posebnih odvajanja, Barcelona je otišla do 31:23, Panathinaikos je odgovorio i na poluvrijeme se otišlo s vodstvom gostiju 31:27.

Početak drugog poluvremena obilježio je Ante Tomić koji je nanizao šest uzastopnih poena u odličnoj suradnji s Huertasom koji je preko obrane pronalazio Tomića, a ovaj alley-oop zakucavanjem odveo Barcelonu na 39:31 da bi se tricama za 45:31 priključili Lorbek i Huertas i situacija je postajala sve ozbiljnija za domaćina.

U igru Panathinaikosa se ponovno uvukla nesigurnost, bilo je dosta ishitrenih šuteva i nerezonskog zabijanja u obranu Barcelone. Najveći problem za Panathinaikos bilo je potpuno isključivanje Diamantidisa iz igre. Prvi čovjek atenske momčadi nije bio raspoložen, obrana na njemu bila je vrlo kvalitetna i nije moga doprinijeti u organizaciji napada. Na drugoj strani nije bilo nikakvog lijeka za suradnju vanjske linije i Tomića koji je u drugoj četvrtini bio nezaustavljiv.

Uoči posljednjih deset minuta Barcelona je i dalje imala opipljivih 51:38 i bila je sve bliže odlučujućoj petoj utakmici. Osokoljena Barcelona nastavila je s odličnom igrom i u posljednjoj četvrtini, tricama Lorbeka i Navarra pobjegla je na najviših 57:40 i osam minuta prije kraja susreta se počelo razmišljati o petoj utakmici.

Posljednji pokušaj Panathinaikosa bio je na ulasku u zadnjih pet minuta utakmice kada je domaćin smanjio na 60:52, međutim onda Navarro ubacuje tricu iz vrlo teške pozicije i vraća Barcelonu u mirne vode. Kada je dvije minute prije kraja ubacio još jednu tricu za 66:52, priči je bio kraj.

Završilo je 70:60 za Barcelonu koja je apsolutno zasluženo slavila predvođena Juanom Carlosom Navarrom koji se razigrao u završnici i utakmicu završio sa 17 poena (6/11) te Antom Tomićem koji je dodao 16 poena (7/11) i pet skokova.

Kod neraspoloženog Panathinaikosa Michael Bramos je ubacio 15 poena (5/9), Sofoklis Schortsanitis 13 poena (3/5), a Stephane Lasme 12 poena (6/10) i 12 skokova. Roko Ukić je za 25 minuta ubacio četiri poena (2/6 za dva, 0/5 za tri) uz tri asistencije.

Euroliga četvrtfinale četvrta utakmica: Panathinaikos - Barcelona 60:70 (2:2) (Ukić 4 poena 3 asistencije/Tomić 16 poena, 5 skokova)

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.