Final Four Eurolige košarkaša: CSKA, Olympiacos, Barcelona i Real love europsku krunu

Petak, 10. svibnja 2013. 01:37 Napisao  Luka Variola

Polufinale (18): CSKA - Olympiacos. (21): Barcelona - Real. - Protiv Reala su uvijek teške utakmice s puno poena. Biti će uzbudljivo opet odmjeriti snage, najavljuje hrvatski centar u redovima Barcelone Ante Tomić

 

 

 

Oči košarkaškog svijeta uprte su prema Londonu koji je od petka do nedjelje domaćin Final Foura ovogodišnje Eurolige košarkaša. Velebna O2 Arena s kapacitetom od 20.000 gledatelja ugostit će najbolje što europska klupska košarka nudi i dati odgovor na pitanje tko će biti novi prvak Starog kontinenta.

Nakon uzbudljive regularne sezone drugog po jačini klupskog natjecanja na svijetu četiri momčadi stekle su pravo nastupa na završnom turniru. Novi prvak tražit će se između ruskog CSKA, grčkog Olympiacosa, te španjolskih velikana madridskog Reala i Barcelone.

{jb_blackbox-right}Polufinala
(18): CSKA - Olympiacos
(21): Barcelona - Real
{/jb_blackbox-right}

Prvi polufinalni par čine aktualni prvak Olympiacos i ruska mašinerija pod imenom CSKA. Ovo je repriza prošlogodišnjeg nevjerojatnog finala u kojem su "djeca Pireja" nadoknadila zaostatak od 19 poena i košem Printezisa u posljednjoj sekundi osvojila drugi naslov prvaka Europe. 

Najskuplja europska momčad tražit će osvetu za šokantan poraz pojačana za tri igrača koja su prošle godine nastupala u redovima Grka (Teodosić, Erceg, Papaloukas). Ruskom divu ovo je nevjerojatni 11. nastup na Final Fouru u zadnjih 13 godina. CSKA na svojem kontu ima sedam naslova, posljednji je osvojen 2008. godine.

- Odličan je osjećaj biti ovdje. Od završnog turnira Eurolige jače je jedino doigravanje NBA lige, najavio je legendarni talijanski trener na klupi CSKA Ettore Messina.

Drugi polufinalni par čine vječni španjolski rivali Real i Barcelona. Iako nogometne sekcije nisu uspjele stići do završne borbe za naslov europskog prvaka, košarkašima je to uspjelo. Dva su se kluba susrela preko 200 puta tijekom 70 godina dugog rivalstva. Zanimljivo, ovo će biti tek drugi susret na završnom turniru najjačeg klupskog natjecanja Europe. Barcelona lovi treći europski naslov (2003., 2010.), prošle godine Katalonci su zaustavljeni u polufinalu od strane Olympiacosa.

Real je dosta uspješniji s čak osam naslova prvaka Staroga kontinenta. No, zadnji je stigao već pomalo daleke 1995. godine. Hrvatsku košarku u Londonu će predstavljati dubrovački centar Ante Tomić, koji je u redove Barcelone prošle godine stigao iz - Reala.

- Protiv Reala smo igrali u nekoliko navrata. To su uvijek bile teške utakmice s puno poena. Biti će uzbudljivo opet odmjeriti snage, pogotovo u ovako važnoj utakmici, najavljuje Tomić koji je za odlične ovogodišnje prezentacije izabran u najbolju petorku Eurolige.

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.