Reli Dakar: Peterhansel vodeći, Sainza izdala elektronika i pao na peto mjesto

Utorak, 08. siječnja 2013. 09:06 Napisao/la  SC

Francuz Stephane Peterhansel preuzeo je vodstvo u ukupnom poretku u konkurenciji automobila nakon treće etape Dakarskog relija. Naime, Španjolac Carlos Sainz (Buggy) je nakon druge etape bio vraćen na prvo mjesto jer je utvrđeno da je u nedjeljne probleme sa satelitom upao pogreškom organizatora

 

 

 

 

Francuz Stephane Peterhansel preuzeo je vodstvo u ukupnom poretku u konkurenciji automobila nakon treće etape Dakarskog relija. Dionicu voženu od Pisca do Nazca u Peruu, u dužini od 343 kilometra od čega je "specijal" bio dug 243 kilometara, najbrže je prošao katarski vozač Nasser Al-Attiyah (Buggy). Do cilja su mu trebala dva sata, 30 minuta i 13 sekundi. Olimpijskom brončanom iz Londona u gađanju glinenih golubova ovo je bila 15 etapna pobjeda na najtežem reliju na svijetu.  Vrijedi također spomenuti da je u nju startao kao sedmoplasirani u ukupnom pooretku a dan je završio kao drugoplasirani i imao je puno razloga za sreću. Amerikanac Robby Gordon (Hummer) je zaostao minutu i 18 sekundi no što je za njega važnije svoj je zaostatak za vodećim smanjio sa 55 na 46 minuta no još je jako daleko od borbe za vrh.

Rezultati
Treća etapa: automobili: 1. Nasser Al-Attiyah (Kat / Buggy) 2:30:14, 2. Robby Gordon (SAD / Hummer) +1:18,3. Stephane Peterhansel (Fra / Mini) +3:52, 4. Lucio Alvarez (Arg / Toyota) +9:36, 5. Nani Roma (Špa / Mini) +12:20; Ukupni poredak: 1. Stephane Peterhansel (Fra / Mini) 5:34:26, 2. Nasser Al-Attiyah (Kat / Buggy) +6:33, 3. Lucio Alvarez (Arg / Toyota) +18:11; Motociklisti, rezultati 3. etape: 1. Francisco Lopez (Čil / KTM) 2:37:54, 2. Paulo Goncalves (Por / Husqvarna) +1:08, 3. Cyril Despres (Fra / KTM) +4:08, 4. Alessandro Botturi (Ita / Husqvarna) +5:05, 5. Jakub Przygonski (Polj / KTM) +5:20; Ukupni poredak: 1. Cyril Despres (Fra / KTM) 6:15:03, 2. Francisco Lopez (Čil / KTM) +2:51, 3. Pal Anders Ullevalseter (Nor / KTM) +4:59.

Branitelj naslova Peterhansel, trećeplasirani u etapi, izbio je na prvo mjesto u ukupnom redoslijedu u kojem ima šest minuta i 33 sekunde prednosti pred Al-Attiyahom.

Dosad vodeći Španjolac Carlos Sainz (Buggy), koji je tijekom dana, nakon žalbe, retroaktivno vraćen na prvo mjesto jer je utvrđeno da je u nedjeljne probleme sa satelitom upao pogreškom organizatora, ponovo je imao puno poteškoća s elektronikom zbog kojih je morao nekoliko puta stati. Pao je na peto mjesto ukupnog poretka, a njegov je zaostatak veći od 21 minute.

Najveće iznenađenje među automobilistima za sada predstavlja Lucio Alvarez koji s četvrtim mjestom u etapi stigao do trećega mjesta u ukupnom poretku ispred Leonida Novitskiy. Najveće razočaranje za sada je šesto mjesto u ukupnom poretku Južnoafriknca Giniela de Villiersa koji je prije starta etape bio treći ali je njegova Toyota bila slabija od očekivanja.

Vozači su se u trećoj etapi borili s pijeskom i vremenom. Iskustvo, izdržljivost i pripremljenost za Dakar polako dolaze do izražaja. Nažalost na ovoj je etapi zabilježena i prva teža ozljeda i prvo značajno odustajanje. Utrku je morao napustiti Poljak Krzysztof Hołowczyc koji je nakon prevrtanja  njegovog Minija na 39 kilometru poslije udarca u dinu prevezen u lokalnu bolnicu gdje su mu ustanovljene povrede leđa i rebara. Njegov suvozač Felipe Palmeiro prošao je bez ozljeda.

U konkurenciji motociklista najbrži u trećoj etapi bio Čileanac Francisco Lopez (KTM) koji je do cilja stigao u vremenu 2:37:54 i kojemu je ovo druga etapna pobjeda u tri dana. Ovu je etapu odvozio fantastično jer je u nju startao 30 a doulaza u Nazcu gotvo 20 vozača već je bio ostavio u prašini iza sebe

Drugo mjesto zauzeo je Paul Goncalves na Husqvarni koji je za vodećim kasnio svega 01:08 minuta. Branitelj naslova Cril Despres zauzeo je treću poziciju sa zaostatkom od 04:08 minuta za vodećim. Nakon treće etape Despres je u vodstvu sa 02:51 minute prednosti ispred Čileanca Lopeza. Leading the field can prove costly. It's a strategic factor that must be taken into account in the Dakar. Jučerašnji heroji obično su danas gubitnici, a upravo se to dogodilo jučerašnjem pobjedniku Joanu Baredi i njegovim suputnicima prije starta treće etape. Pni su se odlučili voziti po propisima a domaći dečko "Chaleco" Lopez dao je gas i tamo gdje je dozvoljeno 50 išao je 100 kilometara na sat. Bilo je to na kontrolnoj točki na 39 kilometru. Čileanac je za takvu vožnju nagrađen osmom etapnom pobjedom, a ostali su mogli učiti od njega, svi osim Cyrila Despresa prvog po iskustvu i strategijina ovom izdanju Dakra.On je znao prepoznati mjesta na kojima je mogao napraviti razliku i zbog toga je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, za to mu je bilo sasvim dovoljno i treće mjesto u ovoj etapi.

Nizozemac Gerard De Rooy sa Ivecom nastavlja dominaciju u konkurenciji kamiona. Pobjedio je i treću etapu zaredom, a  za pobjedu mu je bilo potrebno 2 sata 55 minuta i 58 sekundi. Konačno dobar rezultat i za ekipu Kamaza! Nikolaev sa Kamazom zaostao je za vodećim 01:24 minute, kao treći završio je Biasion sa 02:31 minute zaostatka. De Rooyov glavni konkurent Loprais završio je kao četvrti sa zaostatkom 04:43 minute. U generalnom plasmanu vodeći je ostao De Rooy, drugi Loprais sa zaostatkom 06:59 minuta, treći Biasion sa 13:26 minuta zaostatka i četvrti Nikolaev sa Kamazom koji zaostaje veće 21:44 minute.

Ova etapa imala je istog pobjednika i u kategoriji quadova jer je do druge ovogodišnje etapne pobjede stigao Marcos Patronelli koji je jošmalo popravio svoju poziciju usprkos činjenici što se morao boriti sa gumom koja se lagano praznila što ga je prisililo na usporavanje 30 kilometara prije cilja. Argentinac sada ima 21 minutu i 18 sekundi  prednosti pred prvim pratiteljem Sebastianom Husseinijem. Jedna od prvih žrtava ovoga rata je trećeplasirani iz prošle godine Tomás Maffei, koji u ukupnom poretku za Petronellijem već sada zaostaje jedan sat i 35 minuta

Četvrta etapa vozi se od Nazaca do Arequipa u dužini od 718 km, specijal 289 km.

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.