4. Rally Show Santa Domenica: Završnica sezone u Svetoj Nedelji

Petak, 22. studenog 2013. 17:09 Napisao/la  Miroslav Krpan

Organizator je propisao pravila po kojima pravo nastupa imaju sva motorna vozila koja čak ne moraju biti registrirana, ali moraju posjedovati sigurnosnu opremu predviđenu za automobilističke nastupe

 

                    

 

 

U subotu 23. i nedjelju 24. studenoganeumorni entuzijasti Auto karting kluba „Sveta Nedelja“ organiziraju uz tehničku izvedbu zagrebačkog Autokluba „Delta“ pozivni međunarodni automobilistički show pod imenom „4. Rally Show Santa Domenica 2013.“ što će se odvijati u Svetoj Nedelji i okolici Samobora. I ove je godine oplemenjeno i službenim završnim bodovanjem rally sezone Prvenstva Sjeverne lige (ZAS) u auto rallyu. Rezultati će se odrediti klasičnim mjerenjem prolaznih vremena, ali i ocjenjivanjem najatraktivnijih prolazaka, kao i najdužeg skoka na kružnim brzinskim ispitima iste izuzetno atraktivne i tehnički zahtjevne staze.

Dionica sa startom kod Savršćaka ( „kružno“ u smjeru Samoborskog otoka) duga je nekih 11 km metara i u gotovo cijeloj je duljini makadamska s manjim 600 metara dugim spojnim dijelom asfaltne podloge. Sudjelujuće posade proći će je ukupno četiri puta, pa će se pobjednici znati tek poslije 44,34 km vožnje. Organizator je propisao pravila po kojima pravo nastupa imaju sva motorna vozila koja čak ne moraju biti registrirana, ali moraju posjedovati sigurnosnu opremu predviđenu za automobilističke nastupe. Tri su klase prema radnoj zapremini motora - Sprint do 1400 ccm, Super Sport do 2000 ccm i No Limit preko 2001 ccm, te ove godine dodatnu klasu „RWD“ automobila s pogonom na stražnje kotače.

Iz godine u godinu broj prijavljenih se povećavao, a ove je dostigao brojku od 120 posada iz osam zemalja – Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Austrije, Italije, Bosne i Hercegovine i Švedske. Nastupat će u 22 različite marke automobila.

Prvim su se pobjednicima 2010. godine iskazali natrofejniji hrvatski reli tandem desetljeća Juraj Šebalj i Toni Klinc u „Mitsubishi Lanceru EVO IX“, dok je godinu kasnije slavio još jedan vrhunski zagrebački relijaš, posljednjih sezona rijetko na hrvatskim stazama Ivan Čibej sa iskusnim suvozačem Sašom Bittermanom u „Subaru Imprezi STi“. Ista posada ponovila je uspjeh i prošle godine ali za upravljačem prestižne „Škode Octavie WRC“. Upravo Čibej slovi za favorita i ovogodišnjeg spektakla kojim će se zaključiti i neslužbena hrvatska automobilistička sezona.

Ipak, velikog će konkurenta imati u austrijskom rally asu Beppu Harrachu koji stiže sa „Mitsubishi Lancerom EVO IX“. Dominiraju vozači rallya, ali ništa manje zastupljeni nisu niti „klasični“ brdaši ili crossisti, dok mežu markama automobila sa čak 21 prijavom prednjači „Mitsubishi“ u svim verzijama. Vožnja za prestiž biti će prioritet, no 20-tak posada bori se za završne bodove Prvenstva Sjeverne lige u rallyu. Okupljanje sudionika je u subotu 23. studenoga već od 8 sati ujutro, dok je od 14 do 17 sati verifikacija i tehnički prijem na središnjem Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji u prostorima Mjesnog odbora.

U prijepodnevnim satima od 10 do 14 sati mogu se upoznavati prvo neparni brzinci (desni krug), a potom parni što se voze u lijevom krugu. Ceremonijalni start predviđen je u 19 sati sa Trga Ante Starčevića.

Nedjeljno jutro najavljuje natjecateljski dan od 8,30 sati kada starta prvi, potom u 10,45 drugi, u 13 treći, a u 15 sati četvrti brzinac. Dodjela nagrada najboljima će se uručiti u 17,30 sati uz počasne i brojne prigodne nagrade (RWD Trophy, Lada Trophy, Junior Trophy, najdulji skok i najatraktivnija vožnja).

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.