Buzet treću godinu obilježava godišnjicu smrti legendarnog Đanija Šverka

Petak, 10. studenog 2017. 16:57 Napisao/la  Miroslav Krpan
Đani Šverko
Đani Šverko


Treću godinu za redom Buzet, istarska automobilistička prijestolnica, na svojstven će način obilježiti godišnjicu smrti legendarnog hrvatskog automobiliste, rođenog Buzećana Ivana Đanija Šverka.

Preminuo je 12. studenog 2014. godine, ali sjećanja na velikog čovjeka i trofejnog hrvatskog automobilističkog internacionalca ne blijede.

U subotu, 11. studenog, Oldtimerska fićo scena i Grad Buzet organiziraju 3. Memorijal kada će se  od 9 do 10 sati ispred buzetskog Narodnog sveučilišta Augustin Vivoda okupljat štovatelji, prijatelji i svi koji čuvaju sjećanje na Đanija Šverka, a zasigurno najviše će biti onih za upravljačima legendarnog „fićeka“ kojim se na stazama nekadašnje države, ali i širom Europe proslavio Đani Šverko, davnih 60-tih i europski prvak sa Fiat Abarthom.

 Prošle je godine u rodnoj kući Đanija Šverka, u samom centru Buzeta, otvoren Spomen dom s brojnim povijesnim izlošcima koji su sjećanje na život i sportsko djelo ovog vrhunskog sportaša.
 
 Fotografije, pehari, priznanja, sportska oprema i osobni predmeti samo su dio izložaka koji se mogu  razgledati u gradu koji se ponosi prijestolnicom automobilizma, ne samo Istre već i Hrvatske.
 
 Ove se godine predviđa upotpuniti zbirku eksponata njegovim Abarthom kojeg su u cijelosti obnovili članovi  oldtimerske fićo scene Hrvoje Čubelić i  Vedran Rajačić.

 Program cjelodnevnog druženja predviđa odlazak na Šverkov grob, polaganje cvijeća i vijenaca uz paljenje svijeća na vječnom počivalištu, potom defile vožnjom do Motovuna povezati još jednog velikana svjetskog automobilizma.
 
 U Motovunu je rođen Mario Andretti, prvak svijeta Formule 1 iz 1978.godine i vozač s gotovo pola stoljeća uspješnih nastupa i trofeja u svjetskom auto sportu.
 
 Posjetit će se motovunski Kulturno edukativni centar u kojem je i postav Maria Andrettia, a nakon zajedničkog ručka u Hotelu Kaštel, u kojem se vjenčao Đani Šverko, u poslijepodnevnim satima slijedi povratak i nastavak druženja u Buzetu.
 
Vrijedi podsjetiti da je prvu počasnu vožnju na prvoj, danas legendarnoj utrci Buzetski dani, davne 1982. godine, 5. rujna, u Formuli upriličio upravo Đani Šverko koji se za života u svoj rodni Buzet uvijek rado vraćao, a od žitelja prihvaćan s oduševljenjem.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.